05:22
21:58
Nachtmodus
Foto: Arista fotografie

Winnaar Nimrod 2022: Flatcoated Retriever Thor

Gisteren vond in Biddinghuizen in Flevoland op de vroege ochtend de 49e Nimrod plaats. De Nimrod is de jaarlijkse topwedstrijd voor jachthonden, waarbij achttien deelnemers met hun voorjager drie proeven moeten doorlopen. Dit jaar werd de Nimrod gewonnen door Flatcoated Retriever Thor van voorjager Theo Verveer. 

Tijdens een drietal proeven op de terreinen rondom Dorhout Mees in Biddinghuizen was het gisteren aan achttien jachthonden en hun voorjagers (degene die met de hond actief is in het jachtveld) om alle negen apporten binnen proberen te brengen. Omdat er 1 apport door geen hond is binnen gebracht werd deze geschrapt en werd het totaal op 8 apporten gezet. De proeven waren zeer afwisselend opgebouwd waarbij de honden onder andere een lang geurspoor (‘sleep’) moesten volgen, een apport moesten zoeken in een dichte begroeiing en buiten het zicht van hun voorjager zelfstandig moesten werken om het apport binnen te halen.

Flevoland
De Nimrod wordt ieder jaar in een andere provincie georganiseerd. Dit jaar was de eer aan de jachthondendiscipline van de afdeling Flevoland.

Verschillende jachthondenrassen gaven acte de présence: Duitse Staande LanghaarDuitse Staande Korthaar, Duitse Staande Draadhaar, Labrador RetrieverGolden Retriever, Heidewachtel, Grote Munsterlander, Flatcoated Retriever, Cesky Fousek, Chesapeake Bay Retriever en Slowaakse Ruwharige Staande hond

Vier jachthonden halen hoogste diploma
In totaal hebben vier jachthonden en hun voorjagers alle apporten binnen gebracht; dat is een vereiste om kans te maken op de titel van winnaar. Deze vier honden krijgen een AA-diploma; dat is het hoogst haalbare binnen de jachthondenwereld in Nederland. Dit diploma is alleen te behalen op een Nimrod en een hond mag maar een maal in zijn of haar leven deelnemen aan de Nimrod. Na een wedstrijddag die startte om negen uur en eindigde rond half vijf kwam Flatcoated retriever Thor met 240 punten (300 punten is het maximaal haalbare) als beste uit de bus.

De weersomstandigheden waren koud maar zonnig. De sfeer zat er goed in. De wedstrijd was zo ingericht dat de proeven voor de vele bezoekers goed te volgen waren. De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde dag.

Goed opgeleide honden onmisbaar voor de jacht
Goede jachthonden zijn onmisbaar voor een weidelijke jacht in Nederland. Belangrijk is dat alle geschoten wild binnen wordt gebracht. Om die reden organiseert de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging jachthondenproeven door heel Nederland. De jachthondenproeven worden onder auspiciën van de Commissie Jachthondenproeven (CJP) van ORWEJA gevoerd.

  • Delen: