06:25
20:48
Nachtmodus

Duitse Staande Langhaar

NL Jager sjabloon 2010

Staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt door het veld met grote slagen af te zoeken. Zodra ze wild ruiken staan ze stil en wijzen het aan. Met dit ‘voor-staan’ vertellen ze de jager waar het wild zit. De Duitse Staande Langhaar behoort tot de continentale staande honden en is daarmee een allrounder. Dat betekent dat ze behalve voorstaan ook apporteren, dus het geschoten wild terug brengen naar de (voor)jager.

Staande honden mogen absoluut niet op eigen initiatief achter wild aangaan, ze moeten ‘hazenrein’ zijn. Een hond die niet hazenrein is staat niet voldoende onder appèl. Verontrusting van het veld en het ongecontroleerd opstoten van wild is dan vaak het gevolg. Een staande hond mag ook beslist niet ‘inspringen’, oftewel vertrekken voordat hij daartoe opdracht heeft gekregen. Door zijn dichte vacht met lange haren is de Duitse Staande Langhaar geschikt voor waterwerk en werk in vrij dichte dekking.

Algemene kenmerken

Afmetingen

Bij reuen ligt de ideale schouderhoogte tussen de 63 en 66 cm en bij teven tussen de 60 en 63 cm.

Beharing

De vacht is langharig en dicht, maar niet ruig. De Duitse Staande Langhaar heeft niet veel vachtverzorging nodig. Borstel de vacht regelmatig en knip het teveel aan haren tussen de voetkussens weg.

Kleur

Het ras komt voor in effen bruin, maar ook bruin met witte vlekken of schimmelvlekken of wit met een bruine kop en bruine aftekeningen.

Algemene karaktereigenschappen

Dit ras is aanhankelijk, levendig, trouw en evenwichtig. De Duitse Staande Langhaar is een intelligente hond die leergierig is. Zijn veelzijdige aanleg en bereidwilligheid, snelheid en uithoudingsvermogen maken de Langhaar populair onder jagers.

Rasspecifieke problemen

Honden waarmee gefokt wordt, moeten getest zijn op heupdysplasie. Hoewel deze heupaandoening bij dit ras erg weinig voorkomt, wordt er wel op getest omdat de meeste honden als werkhond ingezet worden. Verder zijn er geen aandoeningen waarop routinematig getest wordt, de Langhaar is een gezond ras. De rasvereniging raadt ook een test aan op het E-locus gen dat de mutatie geel veroorzaakt in de vachtkleur. Deze kleurmutatie tast de gezondheid niet aan en is als zodanig niet van belang voor de kwaliteit van de honden van dit ras.

Criteria Duitse Staande Langhaar

Geschikt als huishond

Vanwege het sociale en leergierige karakter is de Duitse Staande Langhaar een prettige huisgenoot.

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

De Duitse Staande Langhaar is erg sociaal en kan het goed vinden met honden en andere huisdieren. De meeste zijn erg lief en geduldig met kinderen.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Deze veelzijdige honden kunnen en willen veel leren. Een consequente baas die weet wat hij vraagt van zijn hond is belangrijk. De (voor)jager mag geen onmogelijkheden vragen van de hond. Naast het op peil houden van de fysieke conditie is het voor de ontwikkeling van de hond ook belangrijk hem geestelijke uitdagingen te bieden.

Beweging / woonomgeving

Honden van dit ras hebben veel beweging nodig en zwemmen graag. Wanneer de hond voldoende beweging en bezigheid krijgt, is hij in huis rustig. Een uur uitlaten per dag zal normaal gesproken voldoende zijn. U doet de hond ook een plezier als u hem laat draven naast de fiets, mits hij volgroeid is natuurlijk. Zeker na een dag jagen of na een wandeling in het bos is een eigen plek in een ren of bijkeuken/garage ideaal om de hond op te laten drogen en het vuil uit de vacht te laten vallen. Dit kan irritatie over vuil in huis voorkomen.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Dit ras is over het algemeen vriendelijk naar onbekenden. De Langhaar wordt in Nederland niet op ‘scherpte’ gefokt. In landen waar de Duitse Staande Langhaar veel wordt ingezet voor de nazoek op grofwild, let men daar meer op.

Generalist of specialist

De Duitse Staande Langhaar is een uitstekende allround jachthond. Honden van dit ras zijn bij uitstek geschikt voor de jacht op konijn, haas, eend, fazant en gans. Daarnaast kunnen deze honden ook gebruikt worden voor de nazoek op grofwild. Zowel op het land, in het water als in dichte dekking werkt de hond actief en toont hij zich ambitieus.

‘Will to please’ / graag willen werken

Duitse Staande Langharen staan bekend als zeer ijverige en betrouwbare werkers.

Karakter baas voor dit ras

De Langhaar vereist een consequente baas, die al naar gelang het karakter van de hond in staat is om de hond met zachte dan wel harde hand te trainen en op te voeden.

Bloedlijnen / jachtpassie

Vrijwel alle Duitse Staande Langharen die in Nederland worden gefokt, zijn afkomstig uit werklijnen.

Rasvereniging

De Nederlandse Vereniging Langhaar heeft een Jachthondenproevencommissie die jaarlijks een jachthondenproef en meervoudige apporteerproeven organiseert.  E: [email protected] Daarnaast heeft de vereniging een Veldwedstrijdcommissie die  instructiedagen voor het veldwerk, apporteerveldwedstrijden en een OrwejaWorking Test (OWT) organiseert. E: [email protected].

Ga naar de website van de Nederlandse Vereniging Langhaar

Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.