05:22
21:58
Nachtmodus

Duitse Staande Korthaar

De Duitse Korthaar is een energieke, ruim jagende hond die wild kan voorstaan en vastzetten. Deze honden gaan ver van de jager weg tijdens het werken. Als apporteur is dit ras in te zetten bij de jacht op klein- en waterwild. Veel Duitse Kortharen doen het ook goed als zweethond bij de nazoek op grofwild.

Staande honden verrichten hun werk voor het schot, door het veld met grote slagen af te zoeken. Zodra ze wild ruiken, staan ze stil en wijzen ze het aan. Met dit ‘voorstaan’ vertellen ze de jager waar het wild zit. De continentale staande jachthonden, zoals de Duitse Staande Korthaar, zijn generalisten. Behalve voorstaan, apporteren ze ook. Om veldverontrusting te voorkomen, is het belangrijk dat staande honden niet op eigen initiatief achter wild aangaan. Als het wild opgaat en ook als de jager zijn geweer hanteert, moet de staande hond wachten totdat de opdracht tot apport is gegeven.

Of u kiest voor een Duitse Staande Korthaar, Langhaar of Draadhaar zal in veel gevallen afhangen van uw jachtmogelijkheden. Er zijn kleine karakterverschillen tussen de verschillende vachttypes. Alle varianten vragen een consequente baas, die flexibel genoeg is om een zachte hond met zachte hand te trainen en op te voeden, en andersom. De Duitse Staande Draadhaar heeft wat meer aangeboren verdedigingsdrang.

Algemene kenmerken

Afmetingen

De schouderhoogte ligt voor reuen tussen de 62 en 66 cm, bij teven is die 58 tot 63 cm.

Beharing

De korte en dichte vacht voelt stevig en hard aan en heeft weinig verzorging nodig: af en toe borstelen is buiten de verharingsperioden voldoende. In de lente en de herfst moet u iets vaker de losse haren uit de vacht borstelen. De vacht van deze kortharige hond is waterafstotend en de haren sluiten dicht aan op de huid. Dat maakt de hond geschikt voor waterwerk.

Kleur

De kortharige Duitse Staande Hond komt voor in de kleuren bruin, zowel met als zonder kleine witte aftekeningen op borst en benen, donkerbruin schimmel, lichtbruin schimmel en in wit met bruine aftekeningen aan het hoofd, en bruine platen en vlekken. Deze aftekeningen komen ook voor in zwart in plaats van bruin. Het ras mag volgens de standaard gele aftekeningen hebben.

Algemene karaktereigenschappen

Honden van dit ras zijn actief, spontaan, speels en vriendelijk. Ze zijn intelligent en leren graag en snel. Tijdens het werk tonen ze veel moed en volharding.

Rasspecifieke problemen

Net als veel grote hondenrassen kunnen Duitse Staande Kortharen lijden aan de heupkwaal Heupdysplasie (HD). Ouderdieren waarmee gefokt wordt, moeten officieel HD-vrij zijn.

Criteria Duitse Staande Korthaar

Geschikt als huishond

Dit ras kan prima in huis gehouden worden, maar u moet wel rekening houden met zijn behoefte aan beweging. Als de hond buitenshuis de kans krijgt zijn energie kwijt te raken, is hij binnenshuis rustig.

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

De Duitse Korthaar kan het over het algemeen goed vinden met soortgenoten en kinderen. Als u de hond op jonge leeftijd goede ervaringen laat opdoen met katten en andere huisdieren, zou ook dat geen probleem moeten zijn.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Het is een intelligente, snel lerende hond met een behoorlijk vermogen om te voorspellen wat u van hem verlangt. Honden van dit ras zijn gemakkelijk in de omgang. Duitse Kortharen hebben een sterk karakter en ontplooien vrij veel initiatief. Het moet daarom voor de hond duidelijk zijn wat hij wel en niet mag.

Beweging / woonomgeving

Deze energieke, actieve hond heeft veel beweging en afleiding nodig. Dat kunt u het dier geven door met hem te jagen, de hond daarvoor te trainen, met de hond te fietsen en lange wandelingen te maken. U moet hiervoor minimaal een uur per dag uitrekken. Vergeet daarbij ook de mentale uitdagingen niet.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Dit ras kan waaks zijn. Ze zijn vriendelijk ten opzichte van bekende en onbekende mensen, maar bij afwezigheid van de baas worden huis en tuin bewaakt.

Generalist of specialist / voor welk type jacht het meest geschikt

De Duitse Staande Korthaar behoort tot de generalisten onder de jachthonden: ze zoeken het wild op, apporteren geschoten wild en kunnen ook opgeleid worden om een zweetspoor uit te werken. Door hun bouw en snelheid zijn deze honden uitermate geschikt voor de jacht in uitgestrekte, vlakke gebieden.

 ‘Will to please’ / graag willen werken

De Duitse Korthaar is intelligent genoeg om snel door te hebben wat u van hem verlangt.

Karakter baas voor dit ras

Een consistente baas die weet wat hij van de hond kan verwachten, is belangrijk. De meeste honden van dit ras kunnen een redelijke harde aanpak verdragen, al moet u daarbij letten op de aard van de hond: het kan averechts werken bij Duitse Kortharen met een zacht karakter. U krijgt dan een zenuwachtige hond.

Bloedlijnen / jachtpassie

Let u goed op de afstamming van de ouderdieren als u een Duitse Korthaar wilt aanschaffen: er is onderscheid tussen bloedlijnen die zich vooral hebben gericht op de jacht op kleinwild en op de nazoek van grofwild, het zweetwerk. Wilt u met de hond gaan jagen, dan kunt u de keuze voor een bepaalde afstamming het beste laten afhangen van uw jachtmogelijkheden.

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging De Duitse Staande Korthaar.

Ga naar de website van de Nederlandse Vereniging Duitse Staande Korthaar

Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.