06:29
20:45
Nachtmodus

Gelderland

Bij de afdeling Gelderland zijn ruim 4752 jagers actief die zich vooral bezig houden met de jacht op de vijf wildsoorten, schadebestrijding en het beheer van het grofwild. Gelderland is de grootste provincie van Nederland en heeft een bevolkingsdichtheid van 405 inwoners per km2.

• 4900 jachtaktehouders
• 46 wildbeheereenheden
• 86.390 dagen aanwezig in het veld
• 1438 geregistreerde aanrijdingen met wild in 2013
• 22.631 dagen per jaar worden besteed aan biotoopverbetering
• Wildsoorten: haas, konijn, fazant, houtduif, wilde eend, gans, wild zwijn, ree, damhert, edelhert, moeflon
• Geschoten wild: 432.000 kg

› Lees verder over jagen in Gelderland
› Bekijk de WBE-kaarten van Gelderland

Gerelateerd nieuws

> Meer nieuws artikelen

Veelgestelde vragen

> Meer Veelgestelde vragen

Jagen in Gelderland

De provincie Gelderland bezit 13 procent van de Nederlandse cultuurgrond, hiervan wordt 80 procent gebruikt voor gras- en voedergewas voor de melkveehouderij. Van alle Nederlandse agrariërs woont en werkt 17 procent in Gelderland. Gelderland kent veel kippenbedrijven, van oudsher zijn deze te vinden op de Veluwe en in de Gelderse Vallei. Het Rivierengebied is vooral bekend om haar fruitteelt. Het aantal biologische bedrijven ligt weer iets hoger dan het landelijke gemiddelde 2,4 procent versus 2,1 procent.

Gelderland kan gerust worden betiteld als het groene hart van Nederland. Met ruim 5.000 km2 is het de grootste en groenste provincie van Nederland. Gelderland kent een zeer gevarieerd landschap. Op de Veluwe wisselen uitgestrekte heidevelden, woeste zandverstuivingen, dichte bossen en waterrijke omgevingen elkaar af. De Achterhoek is eveneens bosrijk, maar verschilt weer van de Veluwe. Het Achterhoekse coulissen landschap met glooiende akkers, kastelen, burchten en landhuizen zorgen voor een geheel eigen landschapsstijl. Het Gelders Rivierengebied kenmerkt zich weer door dijken, grote uiterwaarden, bloeiende boomgaarden, kleine stadjes en dorpen ingesloten door grote rivieren zoals Waal, Lek, Rijn en Maas.