06:29
20:45
Nachtmodus
Foto: Ron Baltus

Winnaar Nimrod 2021 bekend: Labrador Retriever Cate

Gieten – Vandaag vond in Gieten in Drenthe op de vroege ochtend de 47e Nimrod plaats. De Nimrod is de jaarlijkse topwedstrijd voor jachthonden, waarbij vanwege één ziekmelding, zeventien deelnemers deelnemers met hun voorjager drie proeven moeten doorlopen. Dit jaar werd de Nimrod gewonnen door Labrador Retriever Cate van voorjager Jos Pieters. De Nimrod 2021 trok ruim 2000 bezoekers uit het hele land naar Drenthe.

Tijdens een drietal proeven op de terreinen rondom de boswachterij Gieten was het vandaag aan zeventien jachthonden en hun voorjagers (degene die met de hond actief is in het jachtveld) om alle negen apporten binnen proberen te brengen. De proeven waren zeer afwisselend opgebouwd waarbij de honden onder andere een lang geurspoor (‘sleep’) moesten volgen, een apport moesten zoeken in een dichte begroeiing en buiten het zicht van hun voorjager zelfstandig moesten werken om het apport binnen te halen.

Drenthe
De Nimrod wordt ieder jaar in een andere provincie georganiseerd. Dit jaar was de eer aan de jachthondendiscipline van de Drentse afdeling.

Verschillende jachthondenrassen gaven acte de présence: Duitse Staande Langhaar, Duitse Staande Korthaar, Duitse Staande Draadhaar, Viszla Korthaar, Labrador Retriever, Golden Retriever, Heidewachtel, Grote Munsterlander en Flatcoated Retriever.

Elf jachthonden halen hoogste diploma
In totaal hebben elf jachthonden en hun voorjagers alle apporten binnen gebracht; dat is een vereiste om kans te maken op de titel van winnaar. Deze elf honden krijgen een AA-diploma; dat is het hoogst haalbare binnen de jachthondenwereld in Nederland. Dit diploma is alleen te behalen op een Nimrod en een hond mag maar een maal in zijn of haar leven deelnemen aan de Nimrod. Na een wedstrijddag die startte om negen uur en eindigde rond half vijf kwam Labrador Cate met 278 punten (300 punten is het maximaal haalbare) als beste uit de bus.

De weersomstandigheden waren koud en over het algemeen wel droog. De sfeer zat er goed in. De wedstrijd was zo ingericht dat de proeven voor de vele bezoekers goed te volgen waren. De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde dag.

Goed opgeleide honden onmisbaar voor de jacht
Goede jachthonden zijn onmisbaar voor een weidelijke jacht in Nederland. Belangrijk is dat alle geschoten wild binnen wordt gebracht. Om die reden organiseert de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging jachthondenproeven door heel Nederland. De jachthondenproeven worden onder auspiciën van de Commissie Jachthondenproeven (CJP) van ORWEJA gevoerd.

Nimrod 2021: Ron Baltus

  • Delen:

Gerelateerde items