06:29
20:45
Nachtmodus
Foto: Douwe Anne Verbrugge

Onderzoek naar dreiging van vos en steenmarter voor Sallandse weidevogels: ‘Nog even en het is te laat’ – De Stentor

Weidevogelbeschermers uit Overijssel zouden graag zien dat de steenmarter bestreden mag worden. Dit staat in De Stentor van 6 mei 2021. In het weidevogelgebied van 1.500 hectare is alles op orde. Toch zijn de aantallen nesten bijna weer terug op het niveau van voor de aanleg van het weidevogelgebied. Oorzaak: meer predatie.

In het gebied werken 27 boeren samen aan weidevogelvriendelijk beheer van hun gronden. De kern is het weidevogelgebied Lierderbroek. In totaal gaat het om 1.500 hectare. Deze samenwerking dateert van 2007.

Maar waar de weidevogelbeschermers eerst de aantallen weidevogels zagen oplopen, zien ze nu zes jaar op rij een afname. Op een perceel van 5 hectare waar 25 kievitsnesten lagen, waren 20 nesten leeggehaald. Een verlies van 80%, waar een populatie slechts 20% kan verdragen.

Avondklok zet vos op voorsprong
Door de avondklok kon jager en boer Bertwin Elshof dit jaar ook niet op pad om ’s nachts vossen te schieten. Nu is het gras te hoog en ziet hij de vos niet meer.

Steenmarter bestrijden
De weidevogelbeschermers pleiten ervoor dat ook de steenmarter kan worden gedood.  De steenmarter is een beschermde soort, maar de weidevogel is dat ook, zegt weidevogelbeschermer Henk Mussche.

Lees het hele artikel op Stentor.nl

Onderzoek naar dreiging van vos en steenmarter voor Sallandse weidevogels: ‘Nog even en het is te laat’
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws