05:32
21:39
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Zwijn ontsnapt aan jager door topdrukte Veluwe – Trouw

Op 16 december besteedt landelijk dagblad Trouw aandacht aan het feit dat de coronadrukte er voor zorgt dat wilde dieren zich minder goed laten zien. Directeur van de Jagersvereniging Laurens Hoedemaker legt uit wat de drukte betekent voor de bejaging van onder andere wilde zwijnen. 

In het artikel vertelt een boswachter over de drukte op de Veluwe. Niet alleen in het weekend is het druk, maar ook doordeweeks zijn er veel mensen op pad. Hij geeft aan dat de dieren zich nu niet laten zien, ook niet in de schemering zoals dat eerder wel het geval was: ‘Tegenwoordig is het dan ook al druk in het bos’.

Drukte en voedselaanbod bemoeilijken bejaging

Hoedemaker geeft aan dat de Gelderse jagers nu nog maar op 60% zitten van het aantal dieren dat ze vorig jaar rond deze tijd geschoten hebben. Dat heeft deels te maken met de drukte in het bos waardoor dieren naar stillere gebieden gaan. Maar deels ook met het grote voedselaanbod dat nu aanwezig is in de vorm van eikels en beukennootjes. Daardoor komen de dieren minder naar de plekken waar mais mag worden gestrooid.

Vijfduizend wilde zwijnen

De Gelderse Faunabeheereenheid heeft aangegeven dat er op de Veluwe zo’n 1.500 wilde zwijnen kunnen leven zonder dat andere belangen teveel in het geding komen. Op dit moment leven er naar schatting 5.000 zwijnen.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws