05:32
21:39
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Wilde zwijnen gespot in woonwijk Eersel – Eindhovens Dagblad

In het Brabantse Eersel stonden de bewoners gek te kijken toen ze vorige week zwijnen door hun straat heen zagen rennen. Ook de gemeente kreeg meldingen van zwijnen die in achtertuinen werden gesignaleerd. 

Het is niet vreemd dat de wilde zwijnen worden gesignaleerd. Het aantal zwijnen neemt de laatste tijd steeds meer toe in deze regio. Op het moment wordt er een nulstand in Noord-Brabant gehanteerd. Dat wil zeggen dat er geen wilde zwijnen in de provincie mogen zijn.

In praktijk lijkt dat doel onhaalbaar te zijn. Er wordt vooral op zwijnen gejaagd wanneer ze schade aanbrengen of voor overlast zorgen.

Arnoud Heijke van de Wildbeheereenheid Zuidoost Kempen geeft aan dat het erg ongewoon is dat de zwijnen zich onder de mensen mengen. Daarnaast kan deze situatie ook voor gevaar zorgen. Wanneer zwijnen zich bedreigd voelen kunnen ze namelijk aanvallen.

Standpunt van de Jagersvereniging

  • De spontane uitbreiding van grofwild buiten de huidige leefgebieden wordt vanuit het oogpunt van biodiversiteit, jacht en beleving als positief ervaren;
  • Uitbreiding van grofwild buiten de leefgebieden is alleen acceptabel wanneer dit regionaal op breed maatschappelijk draagvlak kan rekenen en schade aan belangen vooraf is geborgd.
  • Actief beheer van populaties grofwild in en buiten de leefgebieden is altijd noodzakelijk om de verschillende doelstellingen in de groene ruimte met elkaar in balans te brengen en te houden;
  •  Alle grondeigenaren en jachthouders verplichten zich actief deel te nemen aan het beheer van populaties grofwild en het tellen en monitoren ervan;
  • Voor effectief beheer moet een breed scala aan methoden en middelen ingezet kunnen worden.

Het bovenstaande is een samenvatting van het algemene standpunt over de nulstand, hier vindt u de volledige stellingname van de Jagersvereniging.

Lees het hele bericht op de website van Eindhovens Dagblad

Wilde zwijnen gespot in woonwijk Eersel
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items