06:25
20:48
Nachtmodus
Foto: Bertwin Elshof

Vogelwacht: avondklok zit weidevogels tegen – Friesch Dagblad

Het Friesch Dagblad van 15 april 2021 besteedt aandacht aan predatie van weidevogelnesten in Friesland. Door de avondklok kunnen jagers ’s avonds niet op pad om vossen te schieten met kunstlicht. De vos wordt veelvuldig op camera vastgelegd. De Friese Vogelwachten pleiten dan ook voor uitzondering van jagers voor de avondklok. ‘Vossen hebben nu vrij spel.’

Jochum Meester, voorzitter van de vogelwacht in Sintjohannesga-Rotsterhaule en omstreken, schat in dat al 70 van de 250 nesten in het gebied verdwenen zijn door predatie. Hij ziet het somber in. ‘Dit seizoen lijkt al bijna verloren.’  Meester zou daarom graag willen dat er voor jagers mogelijkheid komt om de vos ’s nachts te bejagen met kunstlicht, lichtbakken ‘Misschien kunnen we het seizoen zo toch nog een beetje rechtbreien. Het is niet zo dat wij anti-roofdier zijn, helemaal niet. De vos hoort ook thuis in dit gebied, maar ze hebben nu vrij spel.’

2020 ook slecht weidevogelseizoen

Vorig jaar was het ook een slecht weidevogelseizoen. Dit had met name te maken met de grote aantallen roofdieren die groot waren gekomen na een goed muizenjaar het jaar ervoor. Toen er in 2020 minder muizen waren, dienden weidevogeleieren en -kuikens als voedsel.

Meester geeft in het artikel ook aan dat vossenrasters niet afdoende zijn. Ook daar komen nog steeds vossen door naar binnen.

 

Toevoeging door de redactie van de website van de Jagersvereniging

Op 14 april 2021 plaatste het Noord-Hollandse agrarisch collectief Water, Land en Dijken een filmpje van een cameraval. Op de beelden is een vos binnen een raster te zien dat een kievitsnest leeghaalt. De eierschalen worden later opgeruimd door de kieviten.

Lees het hele artikel op Friesch Dagblad.nl

Vogelwacht: de avondklok zit weidevogels tegen
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws