05:22
21:58
Nachtmodus
Foto: Erik de Jonge

Uitgekeerde faunaschade in 2018 met 5 miljoen euro gedaald – BIJ12

Provincies hebben in 2018 23 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade uitgekeerd. Dat is ruim 5 miljoen minder dan het jaar ervoor.

Meerdere oorzaken

De daling van faunaschade heeft onder meer te maken met de verhoging van het eigen risico bij schade door ganzen in Friesland. De tegemoetkoming die boeren krijgen, valt hierdoor lager uit. Daarnaast hadden de ganzen minder gras om zich goed aan te doen wegens het koude voorjaar en de warme zomer van vorig jaar.

Uitgekeerde schade

De infographic laat het totaal van de tegemoetkomingen in schade zien die door BIJ12 in 2018 is uitgekeerd. Dit betreft dus niet de totale faunaschade in Nederland, maar alleen gevallen waarvoor een tegemoetkoming is aangevraagd. Ook is er verschil tussen getaxeerde schade en de uitgekeerde schade. Getaxeerde schade is de daadwerkelijke schade die gemeten is door de taxateur. Uitgekeerde schade betreft het bedrag dat de grondgebruiker ontvangt. Dit is meestal lager dan de getaxeerde waarde, omdat boeren vaak een eigen risico hebben. Ook wordt niet alle schade vergoed. Klik op de infographic om deze als PDF te downloaden en/of op te slaan.

Lees het hele bericht op de website van BIJ12

Uitgekeerde faunaschade in 2018 met 5 miljoen euro gedaald
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items