07:40
18:03
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Stichting Zwerfkatten Nederland en Jagersvereniging werken samen: ‘Geen zwerfkatten in het beschermde buitengebied’

Stichting Zwerfkatten Nederland en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zijn het erover eens: zwerfkatten horen niet thuis in het beschermde buitengebied. De organisaties laten vandaag weten samen te werken om het probleem van zwerfkatten in de beschermde buitengebieden terug te dringen.

Zwerfkatten kunnen een bedreiging voor de biodiversiteit en een bron van overdraagbare ziektes zijn. Ook op het gebied van dierenwelzijn speelt het nodige voor de verwilderde kat. Het zijn aspecten waar beide organisaties zich zorgen over maken. Beide organisaties zijn dan ook van mening dat het belangrijk is om het aantal zwerfkatten in het beschermde buitengebied terug te brengen.

Overeenstemming: houd beschermd buitengebied vrij van zwerfkatten

Over de effectiviteit en de middelen om dit terug te dringen, zijn beide organisaties het niet volledig eens. Stichting Zwerfkatten Nederland is voorstander van het terugplaatsen van gesteriliseerde of gecastreerde katten in niet-beschermde buitengebieden, de Jagersvereniging vindt dat geen optie. Wel zijn beide organisaties voorstander van het monitoren van de effectiviteit van de TNRC (trap-neuter-relocate of return-care)-methode, het aangaan van een meerjarig commitment om het beschermde buitengebied zoveel mogelijk vrij te houden van zwerfkatten en pleiten beide organisaties voor een landelijke chipplicht.

Carien Radstake (rechts) van Stichting Zwerfkatten Nederland en Arnoud Meijering van de Jagersvereniging

Daarnaast zijn beide organisaties voorstander van het socialiseren van verwilderde kittens, opdat de kittens een thuis krijgen. De missie van zowel de Stichting Zwerfkatten Nederland als de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is: Nederland zwerfkattenvrij.

Meer over deze partner Stichting Zwerfkatten Nederland op onze partnerpagina.

  • Delen:

Meer informatie