05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Schietverenigingen waarschuwen voor computertest bij afgifte wapenvergunning – NOS

In het NOS-journaal van 4 oktober wordt aandacht besteed aan de reactie van de Jagersvereniging en de KNSA op de invoering van de e-screener voor mensen die een jachtakte aanvragen. De Jagersvereniging en de KNSA spreken over ‘schijnveiligheid’. 

Sander Duisterhof van de KNSA geeft aan dat een computer onmogelijk kan bepalen of iemand geschikt is voor een wapenverlof. Daarnaast is de test volgens hem een momentopname. Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging, zet ook zijn vraagtekens bij de invoering van de e-screener.  “Deze machine zegt alleen op een aanvraag: ja of nee. En dat is niet de manier. Het moet een hulpmiddel zijn voor de politie, niet een doorslaggevend instrument”, aldus Hoedemaker. Ook betreurt Hoedemaker het feit dat er niet nadrukkelijk is overlegd met de schietverenigingen over het systeem. Hiermee hadden volgens hem veel problemen kunnen worden voorkomen.

Het ministerie geeft aan dat de e-screener uitvoerig is getest en dat de vragen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast heeft het ministerie ook toegezegd dat het systeem na een jaar geëvalueerd zal worden.

Lees het hele bericht op de website van de NOS

Schietverenigingen waarschuwen voor computertest bij afgifte wapenvergunning
  • Delen:

Gerelateerd nieuws