05:39
21:31
Nachtmodus

Heeft u even?

‘Goedemiddag meneer Van Vliet, met Janneke Eigeman van de Jagersvereniging. … Ja, ik had het gehoord van mijn collega. U wilt graag meer achtergrondinformatie over ganzenjacht in Nederland? Voor een achtergrondartikel in een landelijk dagblad? Ja hoor, daar werken we graag aan mee. Geef maar aan wat u wilt weten…

Schadebestrijding

O, trouwens… Voordat we beginnen… Officieel hebben we te maken met schadebestrijding als het over ganzen gaat … Nee, dat heet geen jagen, dat heet schadebestrijding. Tenminste, zo heet het in alle provincies in de winter en in een aantal provincies in de zomer. Overigens, in de zomer wordt in een aantal provincies het schieten van ganzen populatiebeheer genoemd in plaats van schadebestrijding. Schadebestrijding in de winter heet trouwens vaak verjaging met ondersteunend afschot …

Ja, ik snap dat het wat ingewikkeld klinkt, maar dit is zoals het in de wet staat … Ja, er zijn inderdaad veel ganzen in Nederland. Zo’n 630.000 telden we er vorig jaar. Alleen in de zomer dan, he? In de winter komt het aantal ganzen ruwweg op 2,5 miljoen uit.

Linten

… Als er zoveel zijn of de jager dan ganzen mag schieten, bedoelt u? Nou, dat gaat niet zomaar. De jager kan uitsluitend aan de slag als de boer eerst alle andere manieren om ganzen te verjagen heeft uitgeprobeerd. … Inderdaad, die vlaggen, vogelverschrikkers en linten die u in de weilanden ziet, vallen onder dit soort verjaagmethoden. Let wel, die vlaggen moeten voldoen aan enkele vereisten. Dit luistert nogal nauw. Een van onze leden kreeg pas een reprimande omdat de linten in zijn jachtveld 1,07 meter lang waren… Dat moest 1,5 meter zijn. De linten mogen trouwens ook niet naast het gewas staan, waar de ganzen op azen, maar daartussen. … Of dit in een andere provincie weer anders kan zijn, bedoelt u? Wacht, dat moet ik even aan mijn collega vragen. … O, hij zegt dat het in iedere provincie anders is en of u specifiek kunt aangeven van welke provincie u meer wilt weten.

Noord-Brabant

Dit geval gaat trouwens over Noord-Brabant. Daar begon officieel op 1 oktober de winterganzenperiode, waardoor een nieuwe set regels van kracht werd. In de meeste andere provincies zijn de ganzen op dit moment nog zomerganzen. … Of dit andere ganzen zijn? Nee, sterker nog: het zijn bijna allemaal overzomerende grauwe ganzen…. Wil u hier meer over weten? Nee? Oh, ok, dan is dit voorbeeld al duidelijk genoeg.

Vrijstellingslijst

O, trouwens… nog wel een belangrijke toevoeging in deze. Dat met die verjaagmethoden, dat geldt alleen voor de ganzensoorten die onder de beschermde inheemse ganzen vallen. De Canadese gans en de Nijlgans horen daar niet bij. … Ja, dat zijn wel ganzen, hoor. Althans, de Canadese gans wel maar de Nijlgans niet. … Nee, verwarrend inderdaad. De Nijlgans is eigenlijk een eendachtige, maar dat even terzijde. De Canadese gans en de Nijlgans zijn exoten en daarvoor geldt dan weer de landelijke vrijstellingslijst. Nouja, alleen voor de Canadese gans geldt de vrijstellingslijst en voor de Nijlgans moet de provincie een ‘aanwijzing’ doen…

Of de Nijlgans dan wel overal geschoten mag worden? Nou nee, in een aantal provincies mag dit niet, onder voorwaarden of slechts in een gedeelte van de provincie. Dat betekent…. O, u wilt daar later op terug komen? Prima!

Noord-Holland

… Of de jager dan eindelijk een gans mag schieten? Nee, daar gaan nog wel wat handelingen aan vooraf. Hij of zij moet eerst de ontheffing van zijn provincie uitprinten … Of dat per provincie anders is, bedoelt u? Nou, dat kunt u wel stellen. In Noord-Holland moet een jager 31 formulieren meenemen en een week van tevoren melding maken dat hij of zij een poging gaat doen om een gans te schieten. … Of de ganzen er dan nog zijn, bedoelt u, na die week? Nee, de kans is natuurlijk groot dat ze dan weer doorgetrokken zijn. Ja, ze laten zich moeilijk achter een hekje plaatsen, hè? Ha ha….

Utrecht

… Ja, en dan vliegt hij door naar bijvoorbeeld de provincie Utrecht. … Nee, in die provincie hoeft de jager niet een week van tevoren te melden, dus dat scheelt weer …. Ja, daar mag de jager wel de grauwe gans schieten bijvoorbeeld. … Nou ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, hoor. De jager mag alleen de grauwe gans schieten als hij vliegt in een groep van vijf en als de groep de pootjes naar voren gestrekt heeft. Uit die groep mag hij er dan twee schieten. … Of die vijf nog steeds telt als er al één dood is? O, goede vraag. Dat moet ik even checken. … Nee, mijn collega zegt dat dat niet zo is, dat dan die ene dode gans als vijfde telt.

Winter

… Of ik dit verzin? Nee, echt niet. Ik ben uiterst serieus…. Veel regelgeving? Ach, alles is relatief. Als je het vergelijkt met de huisartsen die deze week in het nieuws waren, valt het wel weer mee, toch?

Ok, dat van die twee ganzen met uitgestrekte pootjes geldt dus alleen voor de grauwe gans in de zomer in de provincie Utrecht. … Wanneer dan het winterseizoen aanbreekt? Ja, dat ligt er aan. In de provincie Noord-Brabant is de winter dus afgelopen week begonnen, op 1 oktober … Dat klopt, ja. Dat is per provincie anders. In de provincie Utrecht en Gelderland begint de winter op 1 november. Althans, voor de ganzen dan, hé? Voor de Nederlander begint de winter gewoon op 21 december. Hahaha….

Wat zegt u? … U denkt dat het nog een hele klus wordt om dit om te zetten in leesbaar artikel voor de ‘man in de straat’? U denkt dat u nu voldoende informatie heeft? … Dan wens ik u een fijne dag en zien wij het artikel wel verschijnen. En als ik u nog ergens mee van dienst kan zijn… Ja, dan weet u ons te vinden. Dag meneer Van Vliet.

Janneke Eigeman

Teamleider communicatie
  • Delen:

Meer informatie