06:27
20:46
Nachtmodus
Foto: Wouter Klaase

Maisvelden in Heerde zijn luilekkerland voor wilde zwijnen – Hart van Nederland

De maisvelden in Heerde en omgeving zijn een luilekkerland voor wilde zwijnen. De boeren zijn daar niet blij mee. Grote delen van de oogst gaan hierdoor verloren en daardoor lopen ze ook een heleboel inkomsten mis. Jagers worden ingezet om de wilde zwijnen te bejagen. Maar zolang de zwijnen in de maisvelden blijven kunnen de jagers ook niet veel doen.

In een reportage van Hart van Nederland komt boer Arie van der Worp aan het woord. Hij noemt de maisvelden ook wel de MacDonalds voor de varkens. Arie heeft 9,5 hectare mais en zeker een halve hectare is platgetrapt en aangevreten. Er is een speciaal fonds waar Arie ook aanspraak op maakt, maar dat is veel papierwerk.

Ook jager Wim Westhoff beaamt het probleem van de wilde zwijnen. ‘Hoe meer zwijnen er zijn, hoe eerder het voedsel in het bos op is. En dan gaan ze hier naartoe, er zijn er gewoon teveel’, aldus Wim. Voor jagers is het lastig om de zwijnen te schieten. De wilde zwijnen hebben namelijk genoeg voedsel in de maisvelden en laten zich daardoor niet zien.

Reportage wilde zwijnen (9:15)

Bekijk hier de reportage van Hart van Nederland (9:15)

Maisvelden in Heerlen zijn luilekkerland voor wilde zwijnen
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items