07:35
18:07
Nachtmodus
Foto: Bram van Risp

Lokale jagersvereniging vraagt aandacht voor reeën in de Krimpenerwaard – RTV Krimpenerwaard

De lokale jagersvereniging in de Krimpenerwaard (wildbeheereenheid Krimpenerwaard) was op zaterdag 4 juni aanwezig met een stand op de oogstmarkt op het terrein van het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel. Lokale jagers van de wildbeheereenheid informeerden het langslopende publiek over de reeën binnen de regio. Daarnaast konden mensen ook een ganzenproefpakket winnen door mee te doen aan een prijsvraag.

Reeën binnen de Krimpenerwaard
Binnen de Krimpenerwaard voeren de lokale jagers meerdere taken uit. Zo worden jaarlijks verschillende faunatellingen georganiseerd om een goed beeld te krijgen van de wildstand binnen de regio. Dit is dit jaar onder andere gebeurt voor de reeënpopulatie.

De wildbeheereenheid Krimpenerwaard, constateert een stijging van het aantal reeën binnen de Krimpenerwaard: ‘Uit de telling blijkt dat de reeënpopulatie in de Krimpenerwaard gestaag groeit. Dit voorjaar zijn er in totaal tussen de 20 en 25 reeën geteld. Een aantal jaar geleden waren dit nog maar enkelen.’

Nu blijkt dat de reeënpopulatie ieder jaar toeneemt is het des te belangrijker om de hond aan de lijn te houden. Loslopende honden kunnen de reeën namelijk opjagen waardoor ze weg opspringen en mogelijk worden aangereden door het verkeer. Daarnaast bestaat er ook de kans dat een loslopende hond een ree(kalfje) opspoort en grijpt. Dat willen we uiteraard graag voorkomen.

Wildaanrijdingen
Momenteel worden er per jaar ongeveer 2 a 3 reeën aangereden op de N210 bij Krimpen. De meeste aanrijdingen vinden plaats in de bronsttijd (paartijd) van de reeën die ieder jaar omstreeks half juli begint en na de omzetting van winter- naar zomertijd en vice versa. Ondanks overleg met wegbeheerders is het niet mogelijk om preventieve maatregelen te treffen om aanrijdingen te voorkomen, zoals het plaatsen van wildspiegels. U kunt een wildaanrijding voorkomen door op uw snelheid te letten en alert op de weg te zijn (vooral tijdens de schemer). Mocht u toch onverhoopt een wild dier aanrijden? Neem dan contact op met de landelijke meldkamer van de Politie (0900-8844).

Veel positieve reacties
De lokale jagers op de markt ontvingen veel positieve reacties van langslopend publiek. Men stopte bij de stand om in gesprek te gaan over het wildbeheer binnen de regio. Veel bezoekers waren onbekend met het feit dat er reeën rondlopen in de Krimpenerwaard.

Prijsvraag
Naast het informeren van langslopend publiek kon men ook meedoen aan de prijsvraag: “Hoeveel reeën verbleven er deze zomer in de Krimpenerwaard?”. Ruim 70 mensen waagden een gokje en deden een briefje met het antwoord in de eendenkorf om een mooi proefpakket van lokale gans te winnen. Twee mensen raadden het juiste getal. Deze twee winnaars zijn intussen persoonlijk op de hoogte gebracht van hun prijs.

Lees het hele bericht op de website van RTV Krimpenerwaard

Lokale jagersvereniging vraagt aandacht voor reeën in de Krimpenerwaard
  • Delen:

Gerelateerd nieuws