05:23
21:58
Nachtmodus
Foto: Erik van Til

Kraaien snoepen volop van peren na jachtverbod – Omroep Gelderland

Het schieten van onder meer kraaien, konijnen en vossen in Gelderland is verboden.  Er is volgens de rechter niet goed onderbouwd waarom deze dieren geschoten zouden moeten worden. Veel fruittelers en agrariërs zitten met de handen in het haar en hebben te kampen met schade veroorzaakt door deze diersoorten.

De schade door kraaien is twee weken na het plotselinge jachtverbod al enorm toegenomen, stelt fruitteler Geert Berben. Dit levert veel extra werk op, want wanneer de beschadigde peren niet weggehaald worden dan gaan ze rotten en daarbij steken ze ook andere peren aan.

“Normaal gesproken is de schade nihil”, zegt Berben. “De kraaien moeten actief bejaagd worden om schade te beperken. Nu zitten we al op een paar procent: twee à drie peren op een boom van honderd.

Volgens Hans van Beuzekom van LTO Noord loopt de schade alleen in de fruitteelt al in de miljoenen. Hij vindt het een absurde situatie. “Het kan wel een jaar duren”, zegt de LTO-voorman. “Voordat we allemaal dossiers opgebouwd hebben moeten we dan eerst lijdzaam toe gaan kijken hoe onze gewassen aangetast worden. Zodat we dan aan de rechtbank kunnen laten zien dat die schade er is. Dat is gewoon krankzinnig.”

Lees het hele bericht op de website van Omroep Gelderland

Kraaien snoepen volop van peren na jachtverbod
  • Delen:

Gerelateerde items