05:22
21:57
Nachtmodus

Wild krijgt eigen keurmerk: Echt Wild

Vandaag maakte Peter Klosse, lector gastronomie en voorzitter van stichting in oprichting Keurmerk Echt Wild, bekend dat wild binnenkort herkenbaar wordt aan een eigen keurmerk, het keurmerk Echt Wild. Klosse introduceerde het keurmerk tijdens de Food Professional Day in Wageningen; een dag voor professionals werkzaam in de horeca, die dit jaar geheel in het teken stond van wild.

In zijn presentatie op de Food Professional Day hield Klosse een pleidooi voor wild. Zo heeft wild, naast het feit dat dieren in alle vrijheid hebben geleefd en het vlees geen additieven bevat, ook een minimale ecologische footprint omdat het dier lokaal opgroeit en gegeten wordt. Tevens benadrukte Klosse dat wild uit de vrije natuur een authentiek verhaal dat door restaurateurs, gasten en consumenten gewaardeerd zou worden.

Behoefte aan keurmerk
De stichting wil aansluiten bij de behoefte bij publiek en keten om wild uit de vrije natuur te kunnen onderscheiden van andere producten. Uit eerder onderzoek van marketingbureau Zest kwam naar voren dat 67% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat wild uit de vrije natuur herkenbaar is door bijvoorbeeld een keurmerk. Onderzoek van studenten van Hotel Management School Maastricht wees uit dat de bereidheid voor het uitdragen van een keurmerk door verschillende partijen in de keten groot is; maar liefst 73% van de respondenten ziet toegevoegde waarde in een keurmerk voor wild.

Input vanuit toekomstige gebruikers gewenst
Het keurmerk zal worden uitgegeven door Stichting Keurmerk Echt Wild waar bij aanvang naast de heer Klosse ook Thomas van Meel, directeur van wildverwerkingsbedrijf Pieter van Meel en zonen, en Laurens Hoedemaker, directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, zitting hebben. Het keurmerk komt beschikbaar voor bedrijven en personen die volgens de huidige richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wild in de keten brengen en geldt dus alleen voor wild waarvan de herkomst te traceren is.

Om maximaal draagvlak bij de gebruikers te genereren, worden de verschillende marktpartijen uitgenodigd hun input te leveren voor de criteria voor gebruik. Zij worden hier deels actief voor benaderd maar kunnen hun input ook mailen naar [email protected]. De stichting streeft er naar om het Keurmerk Echt Wild nog dit jaar te operationaliseren.

www.echtwild.nl

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws