05:23
21:58
Nachtmodus
Foto: Corné Bastiaansen

Gast aan tafel – Buit 4, 2019

Een goede maaltijd is een mooie manier om vrienden en bekenden in contact te brengen met wild. De gasten aan tafel krijgen niet alleen een eerlijk stuk vlees op hun bord, zij horen ook het verhaal achter het dier dat zij eten. Zowel voor de jager als voor zijn of haar gast geldt: de liefde voor wild gaat door de maag. Jager en student Laurens Dijkhuis schotelt zijn gasten graag een wildgerecht voor.

Tekst: Sander Grip
Fotograaf: Corné Bastiaanse

Reebout met groente uit de oven

‘Ik was zeven jaar toen ik voor het eerst met mijn vader mee mocht op jacht. Natuurlijk keek ik tegen hem op, maar ik vond het ook geweldig buiten te zijn, in de natuur op plekken en momenten waar je als normale recreant niet snel komt. Inmiddels jaag ik zelf ook. Je kijkt op een andere manier naar de natuur en de dieren om je heen. Mij heeft het heel veel respect gebracht voor alles wat om ons heen leeft en beweegt.

Het enige vlees dat ik wil eten, is wat ik bemachtigd heb in de natuur. Dat deel ik graag met anderen en daarom organiseer ik af en toe een etentje. In Wageningen, waar ik Forest and Nature Conservation studeer, zijn veel mensen die bewust bezig zijn met wat ze eten. Dan is wild zeker een goede optie.

In wild zit de emotie van de jacht, de energie om het dier te vinden, volgen en vangen. Dat maakt me tegelijk ook nederig, want ik ontneem een dier het leven. Ik sta hier tijdens het eten ook altijd bij stil. Ik vertel wat we eten, dat het dier een goed leven gehad heeft, waar het vandaan komt en dat ik het met respect behandeld heb. Als vooraf had ik gerookte duivenborst op toast met een goede wijn erbij. Het hoofdgerecht was reebout met groente uit de oven. Een van de gasten, Thijs ten Cate, zei: “Je merkt dat jacht veel geduld en toewijding vergt en het klaarmaken van het gerecht een ambachtelijk karwei is. Dit maakt dat ik meer waardering krijg voor het vlees.” Ik deel mijn passie en laat mensen ervaren dat je dichter bij je eten kunt staan door bewuster te kiezen wat je eet.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items