05:23
21:58
Nachtmodus
Foto: Vincent Nederpel

Fruittelers willen niet dat het schieten van spreeuwen stopt: ‘Ze vreten binnen een uur een kersenboom leeg’ – AD

De provincie Utrecht heeft een ontheffing uitgeschreven voor het afschieten van 1210 spreeuwen per jaar. Die mogen alleen afgeschoten worden van juni tot eind oktober. ,,Aangezien kersentelers niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schade én volledige overnetting vanwege de kosten niet van ondernemers kan worden verlangd, heeft de provincie op verzoek van de Faunabeheereenheid Utrecht besloten om na toepassing van minimaal twee maatregelen de mogelijkheid te bieden om een gelimiteerd aantal spreeuwen te doden”, aldus een provinciewoordvoerder.

Utrechtse jager en lid van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Jan Peter Spierenburg, geeft aan ,,We schieten alleen in de periode dat fruittelers er last van hebben. In de Kromme Rijnstreek, zoals Bunnik, Haarzuilens, Wijk bij Duurstede en Odijk, hebben de fruittelers veel last van spreeuwen. We doen het om hen te helpen, want spreeuwen kun je eten, maar dat wordt niet gedaan. We houden precies bij hoeveel we schieten en leggen daar uiteraard verantwoording voor af.”

Volgens de provincie is de schade in 2019 geschat op 80.000 euro. GroenLinks heeft schriftelijke vragen in ingediend. Statenlid Marjolein van Elteren: ,,Een interne, onafhankelijke commissie adviseerde de provincie om naar deze methoden onderzoek te doen. Wij begrijpen nu dat dat niet is uitgevoerd. Dat kan niet de bedoeling zijn!” Zij stappen naar de rechter om dit in de toekomst te voorkomen.

 

Lees het hele bericht op de website van AD

Ad.nl
  • Delen: