05:23
21:58
Nachtmodus
Foto: Karel Derickx

Friesland breidt gebied voor lichtbakken vos uit

De provincie vergroot het gebied waarin met lichtbakken vossen mogen worden bejaagd. Er komt 9.500 hectare bij. Dat brengt het totaal op 222.000 hectare. ‘Een goede ontwikkeling,’ zegt de Jagersvereniging in Friesland. Gedeputeerde Johannes Kramer noemde het op Twitter ‘goed nieuws voor de weidevogels‘. 

Agrarische collectieven hadden bij de provincie om die extra hectares gevraagd. Het gaat hier vooral om uitbreiding rond kerngebieden met weidevogels. Wanneer de vos uitsluitend in de weidevogelgebieden wordt bejaagd en in de omliggende gebieden niet, vormt de instroom van vossen uit de omliggende streken nog steeds een bedreiging voor het broedsucces van weidevogels.

Siebren Siebenga, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in Friesland, vindt deze uitbreiding een goede ontwikkeling. ‘Het is in lijn met het toenemende inzicht dat predatie door vossen een probleem voor weidevogels vormt. Verdere uitbreiding is gewenst om inloop van vossen naar weidevogelgebieden te voorkomen.

Negeer effect predatie niet
Reeds in 2016 wees de Jagersvereniging op het negatieve effect van predatie. In het persbericht ‘Grutto in 2026 op punt van uitsterven als effect roofdieren wordt genegeerd‘ benadrukte zij dat op dit moment slechts iets meer dan de helft van eieren van weidevogels uitkomt. Predatie door roofdieren die de eieren eten, is daarbij de belangrijkste factor voor verlies. Vervolgens wordt in de kuikenfase nog eens 60 – 75% van de weidevogelkuikens gegrepen door predatoren. De vos staat in de top 7 van roofdieren en mag op basis van een landelijke vrijstelling overal in Nederland worden bejaagd tussen zonsopgang en zonsondergang. Ook hebben provincies extra middelen tot hun beschikking, zoals het ’s nachts bejagen met behulp van kunstlicht. Echter, die middelen worden in veel provincies slechts in beperkte mate ingezet. De uitbreiding in Friesland is dan ook een goede stap.

Jagersvereniging: overal in Nederland lichtbakontheffing rond weidevogelgebieden
In het Gidsdocument ‘Predatiedruk verlagen‘ dat de Jagersvereniging in maart 2017 lanceerde, pleit zij voor een landelijke lichtbak-ontheffing in een straal van 15 kilometer rond álle potentiële weidevogelgebieden in Nederland.

Frustrerend
Ook de voorzitter Kollektivenberied Fryslân, Wilco de Jong, is blij met de uitbreiding. In Nieuwe Oogst  zegt hij: ‘Het is heel frustrerend als eieren worden opgevreten, terwijl boeren aan legselbescherming doen. Wij zijn blij met deze stap van de provincie. Gedeputeerde Johannes Kramer kijkt goed naar wat binnen de wet aan predatie kan worden gedaan.’

De kaart voor het gebied is hieronder te vinden:

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws