05:22
21:57
Nachtmodus
Foto: Erik van Til

Faunaschade mobiel melden, testers gezocht

LTO Noord ontwikkelt een mobiele versie voor het melden van faunaschade. De mobiele versie wil het boeren makkelijker maken om schade door wilde dieren te  melden. Hierdoor kan er beter inzicht worden verkregen in de echte schade die wilde dieren veroorzaken. LTO Noord zoekt testers in Oost-Nederland.

Het melden van faunaschade is gratis, maar wordt niet altijd gedaan omdat men denkt dat melden geld kost én omdat het extra, administratieve handelingen vraagt. Met het ontwikkelen van een mobiele versie wil LTO Noord het laatste punt vergemakkelijken. De gegevens zijn inzichtelijk voor BIJ12 en de Faunabeheereenheden.

Schade melden is belangrijk
Initiatiefnemer Dirk Dekker benadrukt het belang van melden: ‘Melding maken van wildschade is o.a. belangrijk voor het vaststellen van het vrijstellingen en ontheffingenbeleid in de provincies. Het versimpelen hiervan vergroot de deelname door boeren.’ Melden is belangrijk. ‘Niet voor het geld, maar om te monitoren en te signaleren hoe het ervoor staat met de schades. Wanneer de daadwerkelijke faunaschade inzichtelijk wordt, biedt dat meer mogelijkheden om overlast te beperken. Als de overlast toeneemt, kunnen beleidsmakers anticiperen en de juiste maatregelen nemen.’

Testers gezocht
Om de mobiele versie goed te laten werken, worden testers gezocht in Oost-Nederland. Zij kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de site van LTO.

Lees het hele artikel op LTO Noord.nl

Faunaschade voortaan mobiel melden
  • Delen:

Gerelateerd nieuws