05:39
21:31
Nachtmodus
Foto: Erik de Jonge

Experiment hertensterilisatie heeft nog veel haken en ogen – Omroep Zeeland

In Zeeland is op dit moment een meerderheid van de politieke partijen voor sterilisatie van de damhertenpopulatie op het eiland De Haringvreter. Dit eiland ligt in het Veerse Meer en is eigendom van Staatsbosbeheer. Er is een begroting van meer dan een ton opgesteld door een ecoloog die samen met een ‘wildlife’-dierenarts dit plan wil uitvoeren. Faunabeheereenheid Zeeland vraagt zich af wat deze methode met de dieren gaat doen. 

In eerste instantie gaat het om een proef waarbij tien hindes zullen worden gevangen en gesteriliseerd. De kosten van meer dan een ton liggen voor een deel in het realiseren van een diervriendelijke vanginstallatie. De gevangen dieren worden ter plekke gesteriliseerd en krijgen een zender om. Daarmee kan gemonitord worden hoe de dieren zich gaan gedragen. Dit voorstel is opgezet door ecoloog Martijn Weterings van Wageningen Universiteit samen met ‘wildlife’-dierenarts Michiel Hoynck van Papendrecht.

Faunabeheereenheid Zeeland: ‘Leven van de kudde staat in het teken van voortplanting’

Namens de Faunabeheereenheid Zeeland laat Sander Crasborn weten vragen te hebben over wat deze ingreep voor de dieren gaat betekenen. ‘Het hele leven van de kudde staat in het teken van voortplanting, dat kun je eigenlijk niet wegnemen. En de dood is net zo goed onderdeel van het leven van wilde dieren. Of dat nu door honger vanwege te weinig voedsel, door een roofdier of door afschot komt. Het hoort erbij.’

Het is nog niet zeker dat dit voorstel ook wordt uitgevoerd. De Centrale Commissie Dierproeven moet zich hierover nog uitspreken. En ook de provincie Zeeland en Staatsbosbeheer hebben nog niet ingestemd.

 

Lees het hele artikel op Omroep Zeeland.nl

Experiment hertensterilisatie heeft nog veel haken en ogen
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws