05:53
21:37
Nachtmodus
Foto: Maarten van der Belt

Eet eens een stoere hamburger van een wild zwijn – De Limburger

Een frietje zuurvlees, stoere hamburger van de grill, of een zomerse salade met sappige stukjes…wild zwijn. Als het aan Robert Puts, Chris Buskens en Roy Kusters ligt, gaat dit stuk ‘scharrelvlees’ veel meer op de borden van Limburgers eindigen.

(…)

Zwijnen mogen het hele jaar bejaagd worden in Limburg. Uitzondering is Nationaal Park De Meinweg dat officieel leefgebied is. De rest van Limburg is een zogeheten nul-optie gebied: alle dieren die gesignaleerd worden mogen geschoten worden. Hoofdzakelijk omdat de wilde zwijnen jaarlijks voor 80.000 à 100.000 euro schade veroorzaken aan landbouwgronden en gewassen, weet Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg. Volgens de Faunabeheereenheid Limburg is het aantal wilde zwijnen in onze provincie in relatief korte tijd explosief gegroeid. Van 250 zwijnen die in 2011 in Limburg geschoten werden tot 1200 dieren vorig jaar. Melissen: “Wilde zwijnen groeien tegen de klippen op.” Dat komt onder meer door de ligging van Limburg. De dieren lopen vanuit Belgische en Duitse natuurgebieden bij Limburg zo ons land binnen.

(…)

Puts en Buskens weigeren dieren te doden om ze vervolgens door de destructor te laten vernietigen. Puts: “Je neemt een leven, maar het moet wel een doel dienen. Onze vriezers liggen vol met prima scharrelvlees, maar als niemand weet dat het vlees te krijgen is, word je het ook nooit kwijt.” Het drietal hoopt onder meer met hun ‘Wild Anders BBQ’ op 16 september bij Herberg De Remise in Partij te laten zien dat het vlees ook prima buiten het ‘wildseizoen’ gegeten kan worden. Als hamburger, in een salade of als ribs. Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg juicht het initiatief toe. Hij verwijst naar de website ‘Wild op de kaart’ van de Nederlandse jagersvereniging waarop restaurants, poeliers/slagers en jagers te vinden zijn die wild aanbieden.

________________________________________________________________________________

Wild op de Kaart

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging faciliteert met ‘Wild op de kaart’ het contact tussen aanbieders en afnemers van wild, zodat wild eten voor iedereen gemakkelijk bereikbaar wordt. Momenteel zijn er 613 restaurants, winkels en jagers die wild aanbieden in Nederland.

De aanbieder van wild is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het aangeboden wild alsmede voor een correcte levering. In Nederland wordt gedurende het hele jaar wild geschoten en is wild dus ook verkrijgbaar. Per regio en seizoen kan dit verschillen.

Klik hier voor het volledige overzicht van aanbieders van wild in Nederland.

 

 

Lees het hele bericht op de limburger.nl

www.limburger.nl
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerde items