06:29
20:45
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Eerste geval Afrikaanse varkenspest in Duitsland bevestigd

Vanochtend is door het Friedrich Loeffler Instituut, het Duitse onderzoeksinstituut naar dierziekten, het eerste geval van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Het kadaver werd enkele kilometers van de Duits-Poolse grens in de deelstaat Brandenburg gevonden. De Duitse Jagersvereniging (DJV) roept autoriteiten op om samen te werken met jagers, boeren en boswachters om verspreiding van het virus in te perken.

Minister Klöckner, de Duitse minister van landbouw, benadrukte vandaag in een persconferentie dat er extra maatregelen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo wordt onder meer het personenverkeer in het gebied ingeperkt en worden delen afgesloten voor publiek. In het geïnfecteerde gebied wordt jacht verboden en er zal extra inzet worden gepleegd om zieke en dode dieren op te sporen.

Maatregelen bij uitbraak

Reeds in 2017 publiceerden het Friedrich Loefller Instituut en de Duitse jagersvereniging een gezamenlijk document met maatregelen om in het geval van een uitbraak verdere verspreiding te voorkomen. Eén van de aanbevelingen is om te werken met zones waarbij men in de ring rond het geïnfecteerde gebied inzet op een drastische reductie van wilde zwijnen.

Vanochtend riep de DJV, de Duitse jagersvereniging, in een persbericht de autoriteiten dan ook op om nauw te blijven samen te werken met de lokale jagers. Zij zijn immers de mensen met buitengewoon veel kennis van het gebied en zijn ook bereid te investeren om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Op deze locatie werd het kadaver van het eerste besmette wild zwijn in Duitsland gevonden

In de persconferentie werd ook bekend gemaakt, dat er een crisisteam dierepidemieën opgericht gaat worden. Hierbij zijn ook alle deelstaten betrokken. Daarnaast is nauw contact met de Europese Unie, de internationale dierenziekteorganisatie (OIE) en handelspartners waaronder China.

Jagersvereniging: neem hygiëne in acht en volg de ontwikkelingen rond AVP

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging roept haar leden die actief zijn in Duitsland op om zich goed te informeren over de ontwikkelingen rond Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Daarnaast wijst zij alle jagers nogmaals op de hygiënemaatregelen en hoe zij de verschijnselen van Afrikaanse varkenspest kunnen herkennen.

Lees het bericht op de site van Agrarheute

ASP-Verdächtfall: Klöckner informiert live über die Ergebnisse (Duitstalig)
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws