05:50
21:39
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Dode dieren gedumpt in buitengebied Haaren – NOS

Zeven dode hazen en een kadaver van een wild zwijn zijn gedumpt in het buitengebied van het Brabantse Haaren. Ze lagen in twee zakken op een zandpad. Volgens een wildbeheerder in het gebied zijn de hazen vermoedelijk gebruikt als prooi voor honden tijdens gokwedstrijden. Het zwijn is waarschijnlijk doodgeschoten voor het vlees.

De wedstrijden worden volgens wildbeheerder Thomas van Geelen gehouden door baasjes van bijvoorbeeld windhonden, die heel erg snel kunnen rennen. “Het gaat om van die lange, dunne honden.” Mensen kunnen geld inzetten op de hond die volgens hen waarschijnlijk het eerst een prooi vangt.

Hij denkt niet dat de hazen zijn gevangen door een hond die gewoon werd uitgelaten in het gebied. “Het moet echt een snelle hond zijn. Een haas op snelheid kan wel 60 kilometer per uur. Ze zijn heel moeilijk te pakken.”

Aan de dieren is volgens Van Geelen te zien dat ze niet zijn neergeschoten. “Je hebt twee soorten geweren; een hagelgeweer en een kogelgeweer. Hazen worden met hagel bejaagd. Als dat gebeurt, hebben de dieren een hoop kleine balletjes in het lichaam. Dat was bij deze dieren niet het geval.”

Toegetakeld

Het is de eerste keer dat Van Geelen ziet dat dieren zo erg zijn toegetakeld. “Ik schrok hier erg van. Dit kom je eigenlijk niet tegen. Je ziet wel dat er zo nu en dan wordt gestroopt, maar normaal nemen ze de dieren dan altijd mee. Het is heel vervelend dat dit gebeurt.”

(…)

Lees het hele artikel op NOS.nl

www.NOS.nl
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items