05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Erik de Jonge

Burgemeester roept op stropers aan te geven, maar volgens boswachter Peter is dat gevaarlijk – EenVandaag

In de provincie Brabant worden regelmatig activiteiten van stropers gevonden. Helaas zijn de stropers erg moeilijk te pakken. De burgemeester roept daarom de inwoners op om wildstroperij bij de politie te melden. De burgemeester stelt dat de stroperij in de afgelopen jaren is toegenomen.

De illegale jagers gaan ’s nachts op strooptocht. Ze schieten hierbij op elk dier dat ze zien en richten daarmee grote schade aan. In de gemeente Mill en Sint Hubert en ook op andere plaatsen in de provincie Noord-Brabant zien autoriteiten en natuurbeschermers dat de stroperij toeneemt. Maar het oppakken van de stropers blijkt lastig.

Vakbonden voor BOA’s en de Koninklijke Vereniging voor Natuurtoezicht hebben de regering al gevraagd de BOA’s in het buitengebied beter uit te rusten. Ook moeten ze meer bevoegdheden krijgen zodat de stroperij beter aangepakt kan worden.

Boswachter Peter is kritisch op de oproep van de burgemeester, want het kan volgens hem heel gevaarlijk zijn. Hij pakte zelf in zijn 34 jaar carrière al honderden stropers op. En dat ging niet altijd even makkelijk. “Ze verzetten zich vaak hevig bij hun arrestatie”, vertelt hij. Hj raakt regelmatig met ze in gevecht. “Als het echt moet, zet ik m’n diensthond erop. Dan houden ze zich meestal wel in.”

In tegenstelling tot wat de burgemeester zegt, denkt Peter zelf dat de stroperij is afgenomen. Exacte cijfers voor de hele provincie Noord-Brabant zijn er niet, want de registratie van incidenten is gebrekkig. “Maar de stroperij die is overgebleven is wel verhard.”

(…)

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws