06:25
20:48
Nachtmodus
Foto: Maarten Koch

Als het echt link wordt, halen we de EOD erbij – portret van Nick Schoof in Buit 1 2019

Tekst Michel Verschoor

‘Onder de naam Watch Dutch zoek ik met mijn vrienden Brian en Jim vrijwel wekelijks naar historische vondsten in sloten, grachten en rivieren. We plaatsen onze avonturen op YouTube. Magneetvissen doen wij in een dry suit. Staand in het water vissen we meter voor meter af, de magneet zit aan een prikstok. De meeste magneetvissers gooien een magneet aan een touw vanaf de waterkant de verte in en halen langzaam in. Voordeel is dat wij scherper vissen op oudere prutlagen, waar interessantere gebruiksvoorwerpen liggen. De kick? Net als bij het hengelvissen weet je nooit wat je vangt. Het is altijd spannend.

Tekst loopt door onder de foto. Foto: Maarten Koch

Ooit begon ik met een metaaldetector. Mijn mooiste landvondst is een zilverschat van dertien zilveren 30-grams munten. De mooiste zoetwaterschat is een Duits seinpistool, dat in zeer goede staat boven water kwam. Zelfs de Duitse adelaar was nog zichtbaar. Ook vinden we geregeld kluizen, messen en boksbeugels. We doen historisch onderzoek om te weten waar we het beste kunnen vissen.

Bij toestemming komen we bij waterlinieforten of op andere militaire locaties. Ongevaarlijk is dat niet: bajonetten, handgranaten en mortiergranaten zijn geen uitzondering. Gelukkig is Jim wapenexpert bij Defensie en weet hoe te handelen. Als het echt link wordt, halen we de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) erbij. Of het thuisfront daar nog iets van vindt? Ach, onze vrouwen kunnen ‘t wel aan. Al gaat er best veel tijd zitten in research, conserveren van vondsten en het maken van filmpjes. Ook vragen beantwoorden van de inmiddels 50.000 YouTube-abonnees kost de nodige uurtjes.’

Bekijk filmpjes op WatchDutchmd.nl

www.watchdutchmd.nl
  • Delen:

Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items