06:29
20:45
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Afrikaanse varkenspest rukt op – Trouw

Vleessector Duitsland waarschuwt boeren voor de Afrikaanse varkenspest, die oprukt in Oost-Europa. Ook in Nederland is waakzaamheid geboden.

De oprukkende Afrikaanse varkenspest in delen van Oost-Europa zorgt voor angst onder Duitse varkenshouders. Nu in Tsjechië en Polen inmiddels zwijnen aan de ziekte zijn bezweken, vrezen de boeren dat de pest ook hun stallen zal bereiken.

Ook Nederland is bezorgd over de dreigende ziekte, die de branche ernstig kan treffen. Zowel het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit als brancheorganisatie LTO zijn ‘waakzaam en alert’.

Het Duitse ministerie van landbouw heeft varkensboeren inmiddels opgeroepen uiterst strikt te zijn met de hygiënemaatregelen, aldus het actualiteitenprogramma ‘Tagesschau’.

Om te voorkomen dat varkens besmet worden, mogen vleeswaren die vanuit Oost-Europa zijn meegebracht niet op straat worden gegooid. Duitse varkensboeren moeten hun dieren bovendien afschermen van contact met wilde zwijnen.

Landbouwminister Christian Schmidt: “Van de varkensboer tot de handelaar tot reizigers, iedereen moet helpen.” Ook de baas van de Duitse Boerenbond (DBV) is in paniek: “De pest komt eraan”, waarschuwt hij in de Süddeutsche Zeitung.

Omdat er geen medicijn of vaccin tegen de ziekte bestaat – alleen hygiënemaatregelen en ruimingen kunnen de ziekte indammen – waarschuwen boeren voor een rampscenario en zijn er jachtpremies beschikbaar voor jagers die wilde zwijnen schieten.

(…)

Verder lezen op Blendle (eerste week gratis)

Blendle.com/trouw
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items