06:25
20:48
Nachtmodus
Foto: iStockphoto

Kwart automobilisten raakt rijbewijs kwijt na test – een blog

Vandaag bereikte ons het nieuws dat een kwart van de automobilisten zijn auto en rijbewijs in heeft moeten leveren bij de politie. Dit is gebeurd nadat automobilisten een extra online test hebben moeten doen waarbij wordt onderzocht of zij psychisch in staat zijn met een auto om te kunnen gaan. Deze test werd met ingang van 1 oktober 2019 ingevoerd. Het ministerie van Justitie maakte dat op 20 september bekend.

Alle mensen die net geslaagd zijn moeten sowieso de test maken. Maar het ministerie gaat ook de mensen testen die al een rijbewijs hebben. In de komende drie jaar zullen álle Nederlandse automobilisten de test hebben afgelegd. Het gaat daarbij om vragen als: ‘Bent u wel eens verdrietig of depressief?’ Of: ‘Bent u wel eens brutaal geweest tegen uw ouders?’ En de kans is groot dat deze vraag er ook in zit: ‘U loopt in het bos met uw partner. U heeft een mes bij u. Uw partner wordt aangevallen . Wat doet u, gebruikt u uw mes om u te verdedigen?’

Apeldoorn

Het ministerie van Justitie en Veiligheid besloot dit nadat in Apeldoorn in 2009 een gek had ingereden op de menigte. Tijdens Koninginnedag. Daarop zegde het ministerie de Kamer toe dat ze met een oplossing zou komen. En dat werd deze online test. Elke automobilist moet de test zelf betalen en de test afleggen op een testlocatie. Het gaat om 100 vragen. Die kunt u beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Of met ‘eens’ of ‘beetje mee eens’, ‘beetje mee oneens’ of ‘oneens’.

En maakt u een foutje en klikt u per ongeluk een verkeerd vakje aan? Jammer. Volgende vraag. Teruggaan kan niet. De uitslag krijgt u niet te zien. U weet pas dat u het verkeerd gemaakt heeft als twee dagen later de politie op de stoep staat. ‘Inleveren die auto en het autorijbewijs.’

Zieke schoonmoeder

En heeft u uw auto nodig om bij uw zieke schoonmoeder te komen? Tja, dat wordt lastig. En dat u uw rijbewijs nodig heeft om drie keer per week dementerende ouderen naar de dagopvang te rijden. Tja…

Vrachtwagenchauffeur

Inmiddels is in Limburg bij een kwart van de automobilisten het rijbewijs en de auto al opgehaald. De vrachtwagen en de taxi die deze mensen beroepsmatig rijden, mogen zij wel blijven rijden. Dat is geen probleem. Alle auto’s gaan in de opslag bij de politie. Nu maar hopen dat zij net zo netjes omgaan met uw bezit waarvoor u zo lang gespaard heeft.

Maar er is ook goed nieuws. U kunt het feit dat een kwart zakt ook zien als dat driekwart geslaagd is. Dat was althans wat een woordvoerder van de politie vertelde.

Realiteit voor jagers

Natuurlijk is dit verhaal verzonnen. Maar de essentie van dit verhaal geldt wel voor de opgeleide jager in ons land. Vanochtend werd bekend dat 25% van de geteste Limburgse jagers een ‘rood scherm’ kreeg op de online test die ze hebben moeten afleggen. Bij 39 van de 160 jagers die afgelopen week zijn gescreend stond de politie op de stoep.

Let wel. Het gaat hier om de Nederlandse jager, die voor vier examens moet slagen voordat hij een jachtakte (rijbewijs) mag aanvragen. Die pas een jachtakte krijgt als de politie thuis is geweest om te controleren of hij de kluis met geweren volgens de instructies heeft gemonteerd.

Wel screening, geen flauwekul

Natuurlijk is de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging voorstander van screening. Een wapen is een verantwoordelijkheid en daar moet je mee om kunnen gaan. Maar screening moet wel ergens toe leiden en geen schijnveiligheid creëren.

Daarom zeggen wij: screen mensen die voor de eerste keer een akte aanvragen, uitgebreid. En voor de mensen die al een jachtakte hebben: geef hen een meerjarige akte, net als automobilisten een rijbewijs voor langere tijd hebben. Jagers worden al gecontroleerd in het veld en thuis, net als automobilisten controles hebben op de weg en er flitspalen langs de weg staan. Jagers krijgen ook onaangekondigde thuiscontroles waarbij de politie op de stoep staat om te zien of alles in orde is.

Met een meerjarige akte hoeven 27.000 jagers niet jaarlijks meer naar het politiebureau. Dat bespaart de politie enorm veel tijd. Die tijd kunnen ze gebruiken om vaker bij de jagers thuis langs te gaan. Uit de thuisbezoeken valt heel veel informatie te halen waar je écht wat aan hebt.

Kwart jagers raakte akte kwijt na test

Lees het artikel online bij De Limburger

Janneke Eigeman

Teamleider communicatie
  • Delen:

Gerelateerd nieuws