Naamgeving
Wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides). De soort komt oorspronkelijk uit Oost-Azië.
Uiterlijk
Een klein, gedrongen hondachtig roofdier met korte poten, een donker gezichtsmasker en een volle, betrekkelijk korte staart. Ondanks de naam is het geen wasbeer.
Biotoop
De wasbeerhond gebruikt moerasranden, bos, struikgewas en kleinschalige landbouwgebieden met voldoende dekking.
Leefwijze
Hij is vooral 's nachts actief en zoekt voedsel op de grond. Wasbeerhonden leven vaak als paar en kunnen tijdens koude perioden minder actief zijn.
Voortplanting
In het voorjaar worden de jongen geboren. Beide ouderdieren kunnen bijdragen aan het grootbrengen van de jongen.
Voedsel
Het is een alleseter die onder meer amfibieën, insecten, kleine zoogdieren, vogels, eieren, fruit en plantaardig materiaal eet.
Voorkomen
De NVWA meldde in haar factsheet uit 2024 regelmatige waarnemingen in Nederland en voor het eerst vastgestelde voortplanting in 2012. Dieren kunnen ook vanuit Duitsland binnenkomen.
Beheer
De soort kan eieren en kleine dieren eten en ziekteverwekkers meedragen. De omvang van Nederlandse effecten verschilt per gebied; meldingen zijn relevant voor een gerichte aanpak.
Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. De wasbeerhond valt onder de landelijke aanwijzing waarmee vanaf 1 januari 2027 bestrijding met het geweer binnen een jachtveld mogelijk is zonder afzonderlijke provinciale opdracht. De overige wettelijke voorwaarden blijven gelden, waaronder een geldige omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit, de bevoegdheid om in het betreffende jachtveld op te treden en de voorschriften voor geweergebruik. Tot 1 januari 2027 blijven de bestaande regels en eventuele provinciale opdrachten van toepassing.