Site Logo

Wasbeer

De wasbeer is een uit Noord-Amerika afkomstig roofdier dat zich goed kan aanpassen aan bossen, watergebieden, landbouwlandschap en stedelijke omgeving. In Nederland zijn vooral in Limburg gevestigde populaties bekend, maar ook elders worden dieren waargenomen. De soort kan lokaal schade veroorzaken door predatie op onder meer eieren en jonge vogels en kan daarnaast parasieten meedragen.

Naamgeving

Wasbeer (Procyon lotor). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.

Uiterlijk

Een stevig gebouwd roofdier met een zwart gezichtsmasker, geringde staart en zeer beweeglijke voorpoten. Volwassen dieren wegen vaak ongeveer 5 tot 10 kg.

Biotoop

Wasberen gebruiken bossen, waterkanten, landbouwgebieden en stedelijk groen. Een boomholte of gebouw kan als rustplaats dienen.

Leefwijze

Ze zijn vooral in de avond en nacht actief, klimmen goed en zoeken al tastend met hun voorpoten naar voedsel.

Voortplanting

De paring vindt doorgaans in de winter plaats. In het voorjaar worden meerdere jongen geboren die het vrouwtje grootbrengt.

Voedsel

Wasberen zijn alleseters: fruit, zaden, ongewervelden, amfibieën, eieren en jonge vogels kunnen worden gegeten.

Voorkomen

De NVWA-factsheet uit 2022 beschreef gevestigde kerngebieden in Limburg. Ook buiten Limburg worden wasberen waargenomen.

Beheer

Predatie kan lokaal kwetsbare broedvogels raken, bijvoorbeeld in waterrijke gebieden. De soort kan ook parasieten meedragen. Welke maatregel nodig is, hangt af van plaats en provinciale aanpak.

Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. De wasbeer valt onder de landelijke aanwijzing waarmee vanaf 1 januari 2027 bestrijding met het geweer binnen een jachtveld mogelijk is zonder afzonderlijke provinciale opdracht. De overige wettelijke voorwaarden blijven gelden, waaronder een geldige omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit, de bevoegdheid om in het betreffende jachtveld op te treden en de voorschriften voor geweergebruik. Tot 1 januari 2027 blijven de bestaande regels en eventuele provinciale opdrachten van toepassing.

Bronnen