Naamgeving
Wasbeer (Procyon lotor). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.
Uiterlijk
Een stevig gebouwd roofdier met een zwart gezichtsmasker, geringde staart en zeer beweeglijke voorpoten. Volwassen dieren wegen vaak ongeveer 5 tot 10 kg.
Biotoop
Wasberen gebruiken bossen, waterkanten, landbouwgebieden en stedelijk groen. Een boomholte of gebouw kan als rustplaats dienen.
Leefwijze
Ze zijn vooral in de avond en nacht actief, klimmen goed en zoeken al tastend met hun voorpoten naar voedsel.
Voortplanting
De paring vindt doorgaans in de winter plaats. In het voorjaar worden meerdere jongen geboren die het vrouwtje grootbrengt.
Voedsel
Wasberen zijn alleseters: fruit, zaden, ongewervelden, amfibieën, eieren en jonge vogels kunnen worden gegeten.
Voorkomen
De NVWA-factsheet uit 2022 beschreef gevestigde kerngebieden in Limburg. Ook buiten Limburg worden wasberen waargenomen.
Beheer
Predatie kan lokaal kwetsbare broedvogels raken, bijvoorbeeld in waterrijke gebieden. De soort kan ook parasieten meedragen. Welke maatregel nodig is, hangt af van plaats en provinciale aanpak.
Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. De wasbeer valt onder de landelijke aanwijzing waarmee vanaf 1 januari 2027 bestrijding met het geweer binnen een jachtveld mogelijk is zonder afzonderlijke provinciale opdracht. De overige wettelijke voorwaarden blijven gelden, waaronder een geldige omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit, de bevoegdheid om in het betreffende jachtveld op te treden en de voorschriften voor geweergebruik. Tot 1 januari 2027 blijven de bestaande regels en eventuele provinciale opdrachten van toepassing.