Naamgeving
Treurmaina (Acridotheres tristis). De soort komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Azië.
Uiterlijk
Een ongeveer 22 tot 25 cm grote, bruine spreeuwachtige met donkere kop, gele snavel, gele poten en een kale gele huid rond het oog.
Biotoop
Treurmaina’s gebruiken vooral steden, parken, tuinen, akkers en andere door mensen veranderde landschappen.
Leefwijze
Ze zoeken vaak in paren of groepen op de grond naar voedsel en kunnen in gebouwen en boomholten nestelen.
Voortplanting
Een paar legt meerdere eieren in een holte. In gunstige omstandigheden kunnen opeenvolgende broedsels voorkomen.
Voedsel
Het is een alleseter die insecten, fruit, zaden, voedselresten en soms eieren of kleine dieren eet.
Voorkomen
Volgens de NVWA-factsheet uit 2019 waren er incidentele broedgevallen, maar geen gevestigde Nederlandse populatie.
Beheer
Elders zijn concurrentie met holenbroeders, schade aan fruit en overlast bij slaapplaatsen beschreven. Dat zijn mogelijke risico’s, geen vastgestelde landelijke effecten in Nederland.
Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. De treurmaina valt onder de landelijke aanwijzing waarmee vanaf 1 januari 2027 bestrijding met het geweer binnen een jachtveld mogelijk is zonder afzonderlijke provinciale opdracht. De overige wettelijke voorwaarden blijven gelden, waaronder een geldige omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit, de bevoegdheid om in het betreffende jachtveld op te treden en de voorschriften voor geweergebruik. Tot 1 januari 2027 blijven de bestaande regels en eventuele provinciale opdrachten van toepassing.