Site Logo

Siberische grondeekhoorn

De Siberische grondeekhoorn is een kleine, gestreepte eekhoorn uit Noord- en Oost-Azië die vooral leeft in bossen en boomrijke parken. In Nederland zijn vrijlevende populaties gemeld bij Tilburg en Weert. De soort staat op de Europese Unielijst van invasieve exoten, maar mogelijke effecten op onder meer grondbroedende vogels en de rode eekhoorn zijn volgens de NVWA nog onvoldoende aangetoond.

Naamgeving

Siberische grondeekhoorn (Tamias sibiricus). De soort komt oorspronkelijk uit Noord- en Oost-Azië.

Uiterlijk

Een kleine, bruinige eekhoorn met vijf donkere lengtestrepen over de rug. Hij weegt ongeveer 50 tot 120 gram en is aanzienlijk kleiner dan de inheemse rode eekhoorn.

Biotoop

De soort gebruikt bossen, vooral waar de bodem geschikt is om holen te graven. Ook parken met veel bomen en beschutte bodemvegetatie bieden leefruimte.

Leefwijze

Hij is overdag actief, brengt veel tijd op de grond door en slaat voedsel op in zijn hol. In de koude periode verblijft hij langer ondergronds.

Voortplanting

In het voorjaar en de zomer worden de jongen in een ondergronds nest geboren.

Voedsel

Hij eet zaden, noten, vruchten, knoppen en soms insecten of ander klein dierlijk voedsel.

Voorkomen

De NVWA-factsheet uit 2019 beschreef vrijlevende populaties bij Tilburg en Weert.

Beheer

De mogelijke effecten op grondbroedende vogels en op de inheemse rode eekhoorn zijn volgens de NVWA niet goed aangetoond.

Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. Plaatsing op de Unielijst geeft op zichzelf geen toestemming voor bestrijding met het geweer. De Siberische grondeekhoorn valt niet onder de landelijke aanwijzing voor geweergebruik die op 1 januari 2027 in werking treedt. Voor bestrijding met het geweer blijft daarom een afzonderlijke opdracht van de minister of gedeputeerde staten nodig. Ook de overige wettelijke voorwaarden voor geweergebruik blijven gelden.

Bronnen