Site Logo

Rosse stekelstaart

De rosse stekelstaart is een invasieve duikeend uit Noord-Amerika die voorkomt op rietrijke wateren en in Nederland ook tot broeden komt. Het Europese beheer richt zich vooral op het voorkomen van kruising met de bedreigde witkopeend; in Nederland is geen aantoonbare schade aan inheemse soorten vastgesteld.

Naamgeving

Rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.

Uiterlijk

Een kleine duikeend met een stijve, vaak omhooggerichte staart. Het mannetje heeft in broedkleed een kastanjebruin lichaam, wit gezicht en blauwe snavel; vrouwtjes zijn bruin getekend.

Biotoop

De soort broedt op kleine wateren met rietkragen en gebruikt buiten de broedtijd ook grotere plassen.

Leefwijze

Rosse stekelstaarten duiken naar voedsel en blijven veel op het water. Ze kunnen zich over grote afstanden tussen geschikte wateren verplaatsen.

Voortplanting

De vogels broeden in dichte oevervegetatie. De eend legt meerdere eieren; de jongen kunnen kort na uitkomen zwemmen.

Voedsel

Ze eten waterinsecten en andere kleine waterdieren, aangevuld met plantaardig materiaal.

Voorkomen

De NVWA-factsheet uit 2025 beschreef waarnemingen op meerdere Nederlandse wateren, vooral in het westen. Ook voortplanting is in Nederland vastgesteld.

Beheer

De kern van het Europese beheer is het voorkomen van kruising met de bedreigde witkopeend, vooral in Spanje. De NVWA beschrijft voor Nederland geen aangetoonde schade aan inheemse soorten.

Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. Plaatsing op de Unielijst geeft op zichzelf geen toestemming voor bestrijding met het geweer. De rosse stekelstaart valt niet onder de landelijke aanwijzing voor geweergebruik die op 1 januari 2027 in werking treedt. Voor bestrijding met het geweer blijft daarom een afzonderlijke opdracht van de minister of gedeputeerde staten nodig. Ook de overige wettelijke voorwaarden voor geweergebruik blijven gelden.

Bronnen