Site Logo

Roodoorbuulbuul

De roodoorbuulbuul is een invasieve vogel uit Zuid- en Zuidoost-Azië die voorkomt in bosranden, struweel, parken en tuinen en vooral fruit, bessen en insecten eet.
In Nederland zijn geen geverifieerde waarnemingen bekend en vestiging wordt onder het huidige klimaat niet waarschijnlijk geacht; elders kan de soort concurrentie en schade aan fruit veroorzaken.

Naamgeving

Roodoorbuulbuul (Pycnonotus jocosus). De soort komt oorspronkelijk uit Zuid- en Zuidoost-Azië.

Uiterlijk

Een vogel ongeveer ter grootte van een spreeuw, met een hoge zwarte kuif, witte wang, rode vlek achter het oog en rood onder de staart.

Biotoop

De soort gebruikt open bosranden, struweel, parken en tuinen, vaak in de buurt van water.

Leefwijze

Hij zoekt actief in struiken en bomen naar vruchten en insecten en laat zich vaak door zijn roep opmerken.

Voortplanting

Een paartje bouwt een klein komvormig nest in dichte vegetatie en verzorgt samen de jongen.

Voedsel

Hij eet fruit, bessen, bloemen en insecten.

Voorkomen

De NVWA-factsheet uit 2025 meldde geen geverifieerde Nederlandse waarnemingen en achtte vestiging onder de toenmalige klimaatomstandigheden niet mogelijk.

Beheer

In gebieden met veel roodoorbuulbuuls kunnen concurrentie en schade aan fruit optreden. Een Nederlands effect is niet vastgesteld.

Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. Plaatsing op de Unielijst geeft op zichzelf geen toestemming voor bestrijding met het geweer. De roodoorbuulbuul valt niet onder de landelijke aanwijzing voor geweergebruik die op 1 januari 2027 in werking treedt. Voor bestrijding met het geweer blijft daarom een afzonderlijke opdracht van de minister of gedeputeerde staten nodig. Ook de overige wettelijke voorwaarden voor geweergebruik blijven gelden.

Bronnen