Naamgeving
Roodbuikbuulbuul (Pycnonotus cafer). De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië.
Uiterlijk
Een vogel van ongeveer 21 cm met donkere kop en kuif, bruine rug, lichtere buik en een felrode vlek onder de staart.
Biotoop
Hij komt van nature voor in struikgewas, bosranden en landbouwgebied en gebruikt ook parken en tuinen.
Leefwijze
Roodbuikbuulbuuls zitten vaak zichtbaar in struiken en bomen en zoeken daar naar vruchten en insecten.
Voortplanting
Het paartje bouwt een komvormig nest in een struik of boom en brengt daarin de jongen groot.
Voedsel
Het menu bestaat uit fruit, bessen, bloemen en insecten.
Voorkomen
De NVWA-factsheet uit 2022 noemde slechts enkele Nederlandse waarnemingen en achtte vestiging onder de toenmalige klimaatomstandigheden niet mogelijk.
Beheer
Elders kan de soort fruitteelt schaden en zaden van ongewenste planten verspreiden. Voor Nederland waren volgens de NVWA-factsheet uit 2022 geen gevestigde populatie of effecten beschreven.
Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. De roodbuikbuulbuul valt onder de landelijke aanwijzing waarmee vanaf 1 januari 2027 bestrijding met het geweer binnen een jachtveld mogelijk is zonder afzonderlijke provinciale opdracht. De overige wettelijke voorwaarden blijven gelden, waaronder een geldige omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit, de bevoegdheid om in het betreffende jachtveld op te treden en de voorschriften voor geweergebruik. Tot 1 januari 2027 blijven de bestaande regels en eventuele provinciale opdrachten van toepassing.