Site Logo

Rode neusbeer

De rode neusbeer is een uit Zuid-Amerika afkomstig roofdier met een lange snuit en geringde staart. De soort is een alleseter en kan onder meer eieren en jonge vogels eten. In Nederland is geen gevestigde populatie bekend; er zijn alleen incidentele meldingen van ontsnapte dieren en vestiging wordt hier weinig waarschijnlijk geacht.

Naamgeving

Rode neusbeer (Nasua nasua). De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

Uiterlijk

Een roofdier met een lange, beweeglijke snuit, bruinige vacht en een lange geringde staart. Vergeleken met de wasbeer is vooral de spitse snuit opvallend.

Biotoop

In het oorsprongsgebied leeft de rode neusbeer in tropische en subtropische bossen. In Europa komt hij vooral voor in mediterrane bosgebieden.

Leefwijze

Vrouwtjes en jongen trekken vaak in groepen rond, terwijl volwassen mannetjes vaker alleen leven. Met de snuit zoeken de dieren in strooisel naar voedsel.

Voortplanting

De jongen worden geboren in een beschutte nestplaats; het vrouwtje verzorgt ze. Het voortplantingsritme hangt samen met het klimaat van het leefgebied.

Voedsel

Het is een alleseter: onder meer insecten, andere kleine dieren en fruit staan op het menu.

Voorkomen

Volgens de NVWA-factsheet uit 2022 was er geen gevestigde populatie in Nederland. Er waren incidentele meldingen van ontsnapte dieren.

Beheer

Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. De rode neusbeer valt onder de landelijke aanwijzing waarmee vanaf 1 januari 2027 bestrijding met het geweer binnen een jachtveld mogelijk is zonder afzonderlijke provinciale opdracht. De overige wettelijke voorwaarden blijven gelden, waaronder een geldige omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit, de bevoegdheid om in het betreffende jachtveld op te treden en de voorschriften voor geweergebruik. Tot 1 januari 2027 blijven de bestaande regels en eventuele provinciale opdrachten van toepassing.

Bronnen