Naamgeving
Muskusrat (Ondatra zibethicus). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.
Uiterlijk
Een middelgroot, bruin waterknaagdier met kleine oren en ogen. De vrijwel onbehaarde staart is zijdelings afgeplat; dat onderscheidt hem van beverrat en bever.
Biotoop
Muskusratten leven bij sloten, kanalen, rivieren en moerassen. Ze maken holen in oevers of bouwen nesten van waterplanten.
Leefwijze
Ze zwemmen goed en zijn vaak in schemering en nacht actief. Hun gangenstelsels kunnen zich ver in een oever uitstrekken.
Voortplanting
Muskusratten krijgen in het voortplantingsseizoen meerdere worpen. Daardoor kan een plaatselijke populatie snel groeien.
Voedsel
Ze eten vooral water- en oeverplanten, wortels en riet.
Voorkomen
De muskusrat komt verspreid in Nederland voor; aantallen verschillen per gebied en worden beïnvloed door voortdurende bestrijding.
Beheer
Graven in dijken en oevers vormt een risico voor de waterveiligheid. De bestrijding van muskusratten is een wettelijke taak van de waterschappen en wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bestrijders. Meld waarnemingen bij het waterschap.
De muskusrat staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten en valt onder de landelijke aanwijzing waarmee vanaf 1 januari 2027 bestrijding met het geweer binnen een jachtveld mogelijk is zonder afzonderlijke provinciale opdracht. De overige wettelijke voorwaarden blijven gelden, waaronder een geldige omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit, de bevoegdheid om in het betreffende jachtveld op te treden en de voorschriften voor geweergebruik. Deze aanwijzing verandert niets aan de bestrijdingstaak van de waterschappen. Stem de uitvoering daarom af met het betrokken waterschap. Tot 1 januari 2027 blijven de bestaande regels en eventuele provinciale opdrachten van toepassing.