Site Logo

Indische mangoeste

De Indische mangoeste is een kleine invasieve roofdiersoort uit Zuid- en Zuidoost-Azië die uiteenlopende leefgebieden kan benutten. De soort eet onder meer kleine zoogdieren, reptielen, vogels en eieren en heeft vooral op eilanden schade veroorzaakt aan inheemse fauna. In Nederland is geen gevestigde populatie bekend.

Naamgeving

Indische mangoeste (Herpestes javanicus). De soort komt oorspronkelijk uit Zuid- en Zuidoost-Azië.

Uiterlijk

Een klein, langgerekt roofdier met korte poten, kleine oren, een puntige snuit en een lange staart. De vacht is doorgaans bruin tot grijsbruin.

Biotoop

De soort kan leven in droge graslanden, struikgewas, bossen, landbouwgebieden en kustzones. In haar oorsprongsgebied gebruikt zij uiteenlopende leefgebieden.

Leefwijze

De mangoeste zoekt vooral op de grond naar prooi en kan zich snel verplaatsen tussen dekking en open terrein.

Voortplanting

Een vrouwtje werpt jongen op een beschutte plaats. Het aantal en het tijdstip van worpen hangen af van klimaat en voedsel.

Voedsel

De soort eet kleine zoogdieren, insecten, reptielen, amfibieën, eieren en vogels.

Voorkomen

De NVWA-factsheet beschrijft geen gevestigde populatie in de Nederlandse natuur. Meldingen van een mangoeste vragen zorgvuldige soortherkenning.

Beheer

De soort heeft elders, vooral op eilanden, schade veroorzaakt aan inheemse reptielen en broedvogels. Die buitenlandse effecten mogen niet worden gepresenteerd als vastgestelde Nederlandse schade.

Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. Het doden met een geweer is niet automatisch toegestaan doordat een soort op de lijst staat. Een voorstel voor 2027 zou geweergebruik voor de aangewezen soorten in een jachtveld onder voorwaarden mogelijk maken zonder afzonderlijke provinciale opdracht. Zolang dat voorstel niet definitief in werking is getreden, gelden de huidige regels en eventuele provinciale toestemmingen of opdrachten.

Bronnen