Naamgeving
Huiskraai (Corvus splendens). De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië.
Uiterlijk
Een middelgrote kraai met een zwarte kop, keel, vleugels en staart en een grijze nek en borst. De tweekleurigheid onderscheidt hem van zwarte kraai en kauw.
Biotoop
De soort leeft vooral in havens en stedelijke gebieden met bomen en menselijk voedsel. Hij is sterk aan menselijke aanwezigheid gebonden.
Leefwijze
Huiskraaien zijn luidruchtige, sociale vogels die in groepen foerageren en gemeenschappelijke slaapplaatsen gebruiken.
Voortplanting
Een paartje bouwt een takkennest in een boom. De eieren worden in het broedseizoen gelegd en de jongen worden door de ouders gevoerd.
Voedsel
Het is een alleseter die afval, fruit, insecten en soms eieren of jonge vogels eet.
Voorkomen
Een populatie in Hoek van Holland is bestreden. De NVWA meldde in 2026 dat er sinds 2017 geen waarnemingen meer waren die op een broedterritorium wijzen.
Beheer
De soort kan lokaal andere vogels beïnvloeden en overlast veroorzaken. Een nieuwe betrouwbare melding verdient snelle controle, omdat hervestiging mogelijk nog kan worden voorkomen.
Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. Plaatsing op de Unielijst geeft op zichzelf geen toestemming voor bestrijding met het geweer. De huiskraai valt niet onder de landelijke aanwijzing voor geweergebruik die op 1 januari 2027 in werking treedt. Voor bestrijding met het geweer blijft daarom een afzonderlijke opdracht van de minister of gedeputeerde staten nodig. Ook de overige wettelijke voorwaarden voor geweergebruik blijven gelden.