Naamgeving
Amerikaanse voseekhoorn (Sciurus niger). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.
Uiterlijk
Een grote boomeekhoorn waarvan de kleur sterk varieert, van grijs en bruin tot vrijwel zwart. Met een gewicht van ongeveer 500 tot 1.000 gram is hij duidelijk zwaarder dan de inheemse rode eekhoorn.
Biotoop
Open loof- en gemengde bossen zijn geschikt leefgebied. Ook parken en boomrijke delen van het buitengebied kunnen worden gebruikt.
Leefwijze
De voseekhoorn is overdag actief. Hij verplaatst zich vooral via bomen en legt voedselvoorraden aan.
Voortplanting
De jongen komen ter wereld in een nest van takken en bladeren hoog in een boom. De voortplanting kan meer dan één periode per jaar plaatsvinden.
Voedsel
Hij eet vooral zaden, noten, vruchten en knoppen, aangevuld met ander beschikbaar voedsel.
Voorkomen
Volgens de NVWA-factsheet uit 2019 was de soort niet gevestigd in Nederland; er waren alleen meldingen van losse dieren. Die bron geeft geen actuele landelijke telling.
Beheer
Vestiging zou concurrentie met de inheemse rode eekhoorn kunnen geven. Bij een melding is correcte determinatie belangrijk, omdat de vachtkleur sterk varieert.
Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. Plaatsing op de Unielijst geeft op zichzelf geen toestemming voor bestrijding met het geweer. De Amerikaanse voseekhoorn valt niet onder de landelijke aanwijzing voor geweergebruik die op 1 januari 2027 in werking treedt. Voor bestrijding met het geweer blijft daarom een afzonderlijke opdracht van de minister of gedeputeerde staten nodig. Ook de overige wettelijke voorwaarden voor geweergebruik blijven gelden.