Naamgeving
Amerikaanse nerts (Neogale vison). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.
Uiterlijk
Een slanke marterachtige met een donkerbruine vacht, korte poten, een spitse snuit en vaak een witte kin. De tenen hebben korte zwemvliezen. Een bunzing heeft doorgaans een opvallender licht gezichtsmasker.
Biotoop
De Amerikaanse nerts leeft langs oevers van rivieren, plassen en andere wateren. Hij gebruikt dekking in oeverbegroeiing en kan goed zwemmen.
Leefwijze
Dit roofdier is vooral in de schemering en ‘s nachts actief. Het zoekt zowel op het land als in en langs het water naar prooi.
Voortplanting
Na de paartijd in het voorjaar worden de jongen in een beschutte nestplaats geboren. Een vrouwtje verzorgt haar jongen alleen.
Voedsel
Op het menu staan onder meer knaagdieren, rivierkreeften, vissen, amfibieën en vogels.
Voorkomen
De NVWA meldde in 2025 nog enkele waarnemingen per jaar, maar geen aangetoonde voortplanting in de Nederlandse natuur. Na het verbod op de nertsenhouderij zijn waarnemingen afgenomen.
Beheer
Waar de soort zich vestigt, kan predatie op watervogels en amfibieën gevolgen hebben. Vooral in waterrijke broedgebieden is vroege signalering belangrijk.
Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten. De overheid moet introductie en verspreiding tegengaan. Plaatsing op de Unielijst geeft op zichzelf geen toestemming voor bestrijding met het geweer. De Amerikaanse nerts valt niet onder de landelijke aanwijzing voor geweergebruik die op 1 januari 2027 in werking treedt. Voor bestrijding met het geweer blijft daarom een afzonderlijke opdracht van de minister of gedeputeerde staten nodig. Ook de overige wettelijke voorwaarden voor geweergebruik blijven gelden.