05:23
21:58
Nachtmodus

Zo’n honderd blazers zullen het NK jachthoornblazen openen door gezamenlijk de ‘Begroeting’ te blazen!

De Nederlandse Kampioenschappen jachthoornblazen werden tot 2007 jaarlijks gehouden in het stadje Bronkhorst. Jachthoorn blazend Nederland nam ieder jaar eind april Bronkhorst een hele zaterdag over en hield daar de gehele dag de jachthoorns aan de lippen. Een gezellige dag met weerzien van ‘oude’ blazende vrienden. Op de muur van de kerk in Bronkhorst is nog steeds een plaquette te vinden die herinnerd aan deze tijd. Vanaf 2007 worden de Nederlandse Kampioenschappen Jachthoorn blazen gehouden in de regio’s, zo wordt gerouleerd van Zuid naar Oost naar Noord en naar West.  25 mei 2019 het jaar waarin het kampioenschap dus in regio West plaatsvind en wel in de Hoekse Waard waar alle blaasgroepen te gast zijn bij Polderluid op de Mariahoeve te Strijen

Nederlandse Vereniging van Jachthoornblazers

Binnen Nederland zijn de jachthoornblaasverenigingen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Jachthoornblazers (NVJB). De NVJB is opgericht op 17 maart 1966. Doelstellingen van de vereniging zijn ‘de bekendheid van en de vaardigheid in het jachthoornblazen te vergroten en het ijveren voor de instandhouding en uitbreiding van de kennis van goede jachtgebruiken in het algemeen’. De vereniging organiseert cursussen in het jachthoornblazen en stimuleert het ontstaan en in stand houden van plaatselijke jachthoorngroepen binnen het raam van de vereniging. Daarnaast zet de vereniging plaatselijke jachthoorngroepen in ter opluistering van bepaalde manifestaties van enige importantie op jachtgebied.

De wedstrijden

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen strijd  de ‘crème de la crème’ van Jachthoornblazend Nederland om die ene trofee, ‘Bertus de Bronsblazer’. Een flink en zwaar bronzen beeld, welke als eeuwige wisseltrofee een jaar mag prijken nabij de prijzenkast. In de prijzenkast gaat niet lukken want dan barst de kast uit elkaar.

De deelnemende groepen blazen allemaal het verplichte muziekstuk “Jachtfanfare”. Daarnaast worden diverse ‘Eresignalen voor het wild’ geblazen, waaronder bijvoorbeeld het eresignaal voor het Konijn, Haas, Hert, Ree, Varken en de Vos. Daarnaast mag iedere groep zelf een eresignaal en een ‘vrij stuk’ in brengen. Een deskundige jury bestaande uit drie personen zal de gehele dag de groepen beoordelen op het juist blazen van de stukken, de muzikaliteit en de uitstraling van de groep.

Alles wordt geblazen zonder het raadplegen van bladmuziek. Dirigeren en bladmuziek zijn uit den boze! Voor de blazers is er op vrijwillige basis een insigne te behalen tijdens het ‘Insigne blazen’. De blazer blaast dan solo enkele stukken en kan daarmee een bronzen, zilveren of gouden insigne behalen. Tot slot aan het eind van de dag vind er nog een ‘afvalrace’ plaats. Blazers kunnen zich dan inschrijven voor het zogenaamde ‘solo blazen’. Individuele Jachthoornblazers blazen dan één voor één een zelf gekozen muziekstuk. Dit stuk wordt door de jury beoordeeld. Bevalt het de jury dan blijf je staan, bevalt het hen niet dan val je af. De groep wordt zo steeds kleiner en uiteindelijk blijft er een winnaar over!

De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking. En dan tot slot blazen alle blazers gezamenlijk het “Auf Wiedersehn’, tot ziens, tot volgend jaar.

 

  • Delen:

Gerelateerd nieuws