05:33
21:38
Nachtmodus

Welke jager, jagende hobbykok maakt de beste ganzenbal? Een eerlijke en leuke wedstrijd tijdens Jacht& Buitenleven

Laten we eerlijk zijn. Het is toch een drama dat er Rendac-bakken in de buurt van schadepercelen worden neergezet, waar de jagers, schadebestrijders hun net geschoten ganzen in kunnen deponeren. De weg is dan niet naar de keuken, maar naar destructie. Dit kan echt niet. Dit druist tegen elke vorm van respect voor natuur en dieren in en tegen het eergevoel van jagers. Geschoten wild is goed voedsel. Dat eet je op, dat gooi je niet weg.

Ik vind dat we steeds maar weer actie moeten ondernemen om wild, en vooral ganzen, in het voedselcircuit te krijgen. Vaak, als puntje bij paaltje komt, is het argument dat er geen vraag is naar gans, dat de handel daarin kapot gemaakt is door de overheid. Misschien allemaal waar, maar dat ontslaat de jager niet om de negatieve houding ten aanzien van geschoten ganzen om te buigen naar een meer constructieve houding. Constructief is dan mee helpen het koken met gans, de smaak van gans, de veelzijdigheid van gans te promoten. De maatschappij is de jager dankbaar. Alleen de maatschappij weet het nog niet.

Maar daarin komt verandering. Op het buiten-event Jacht & Buitenleven op het Landgoed Velder in Liempde, 23, 24 en 25 september zal het Praktijk Centrum Jacht & Fauna weer een aanzet geven. Onder het credo ‘Wat je schiet, eet je op’ zullen op zaterdag en zondag max 10 teams (elke dag 10) de strijd aan kunnen gaan om de beste bal gehakt van Nederland te maken. De ganzenbal dus! Voorafgaand aan de kookwedstrijd krijgen de deelnemers een cursus kleinwildverzorging. Hoe maak je nu snel, efficiënt en hygiënisch een gans schoon, klaar voor de keuken? Twee trainers van PC Jacht & Fauna, Luc Strik en Ted Dekker, geven de instructie en begeleiden de deelnemers naar het schone vlees voor de gehaktbal.

Smaakmakers, kruiden, kinnebak, spek, gehaktmolen, brood, paneermeel, het staat klaar voor de deelnemers. Je bepaalt zelf je receptuur. Heel belangrijk, hou je receptuur bij op papier. De jury zal naast het eindresultaat, de super ganzenbal, ook je receptuur jureren. De jury zal bestaan uit de beste bal gehakt specialisten van Nederland: Felix Wilbrink (culinair journalist), Arjan Smit (chef van de Pronckheer), Chef Ed van de Schootbrugge (mede auteur van kookboek De gans opeten) en de voorzitter van de Jagersvereniging Theo ten Haaf. De deelnemers hebben een fantastische ervaring, de winnaar de eeuwige roem en een leuke prijs. De recepturen worden gepubliceerd in jachttijdschriften en op de site van www.pcjacht.nl

Beste jagers, ganzenbestrijders, wildkenners stel een team samen (een team is 2 manvrouw) en schrijf je in op de website van PC Jacht & Fauna. Je deelname wordt bevestigd je krijgt gratis toegangskaarten voor de beurs en je krijgt een parkeerplaats op die van de standhouders. Je neemt gratis deel aan de cursus kleinwildverzorging en je ontmoet heel veel leuke en fijne mensen. Een ideale omgeving om eens lekker te koken, iets lekkers te maken voor de consument.

Wat je zelf moet meenemen: een klein kooktoestelletje, een sudderpannetje, je eigen bouillonnetje en een creatieve geest. Voor je het weet heb je de beste ganzenbal van NL gemaakt.

En zo denken wij goed bezig te zijn om het goede werk van jagers, haar organisaties, de wildhandel voor het voetlicht te brengen. Het mag geen eenmalige actie zijn, het moet bijdragen aan meer wild in het voedselcircuit. Meer wild op het bord. Want , eerlijk wild mag nooit weg gegooid worden. Wat je schiet, eet je op!

Inschrijving: www.pcjacht.nl of bel 085 0700896. Informatie: bel gerust met Donald Buijtendorp, 06 53 391575

 

  • Delen: