06:25
19:02
Nachtmodus

Wat motiveert de huidige generatie jachtcursisten? – Artikel De Jager 2, 2020

Ook dit seizoen zijn er weer een kleine 1000 cursisten begonnen aan de jachtopleiding, of zoals de opleiding officieel heet: de SJN-cursus Jacht & Faunabeheer. In 16 plaatsen verdeeld over Nederland is het mogelijk om de opleiding van de Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) te volgen. Meestal op een doordeweekse avond.

In Biddinghuizen is het mogelijk om de cursus op zondag of zaterdag overdag te volgen. Een groot succes. Met vier groepen is dit de cursusplaats waar een groot gedeelte van de toekomstige jagers naar toe trekt. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze de opleiding?

Tekst en foto’s: Myrthe de Bruin*

Elk jaar weer zit de cursus Jacht & Faunabeheer op alle locaties vol. Ook deze editie is geen uitzondering. In De Bilt startte dit jaar zelfs een tweede groep en ook in Biddinghuizen breidde de SJN het aantal groepen uit. Kortom, jagen is populair. Wat motiveert deze jagers in spe? Een rondje langs een van de groepen in Biddinghuizen.

Diversiteit
De Ganzenzaal bij de schietbanen van Dorhout Mees is goed gevuld. Een vijftigtal cursisten luistert naar Jan Oude Nijeweme. Deze ochtend gaat het over wetgeving. Taaie kost. Vanmiddag worden de jachtmethoden behandeld. Wie in Biddinghuizen de cursus volgt krijgt op een dag twee lessen voorgeschoteld. Alle andere cursusplaatsen behandelen per avond één les. En dat is voor velen ook meteen het voordeel van de dagcursus. Zes keer een weekenddag naar Biddinghuizen, tegenover twaalf keer een avond. Wat opvalt deze ochtend is de diversiteit van de groep. Ook al zijn de mannen in de meerderheid, er zitten ook twaalf vrouwen in de les. En achterin zit een groep tieners.

‘Wil je dit goed doen, dan ben je wel een flink aantal uren verder’
Een van de vrouwen is Juud Hollander (52) uit Blaricum: ‘Vroeger ging ik vaak met mijn oom en neef mee. Een mooie tijd. Nu de kinderen volwassen zijn, krijg ik langzamerhand meer tijd en lijkt het me leuk om zelf op pad te kunnen. We wonen vlakbij natuurgebieden met hei en bos. Ik vind het interessant om te leren over instandhouding van het evenwicht in de natuur. Er komen bijvoorbeeld steeds meer vossen in dit gebied. Hoe houd je dat op orde? Hoe zorg je ervoor dat het ecosysteem in evenwicht blijft? Het is niet de voornaamste reden, maar als makelaar bij een kantoor van rentmeesters en landgoederen vind ik het leuk om net iets meer te weten over het beheer van de natuur.’

Voldoet de cursus aan haar verwachtingen? ‘Ja, je leert hier echt van de hoed en de rand. Tegelijkertijd is het wel heel veel. Wil je dit goed doen, dan ben je wel een flink aantal uren verder. Dit is niet even een cursus die je er bij doet. Aan de andere kant is dat ook wel weer goed. Je hebt met vuurwapens te maken en mensen die straks met die wapens in het veld lopen. Dan is het een fijn idee dat je, door de zwaarte van de opleiding, alleen ‘serieuze’ mensen overhoudt.’ Waarom koos ze voor Biddinghuizen? ‘De zondag is voor mij het best te combineren met werk en gezin.’

‘Twee lessen op een dag is wel pittig en ook wel een beetje langdradig’
Achterin de zaal zit een groepje van vijf jongens, mobieltjes binnen handbereik, die elkaar overduidelijk kennen. Reinhart Mengelberg (16) woont in Naarden, Kay Hooft Graafland (16) komt uit Bussum, Boele Collot d’Escury (16) woont in Baarn, en Philip van Weede (17) en Adriaan Ossentjik (16) komen uit Blaricum. En ja, ze kennen elkaar. Allen zijn ze opgegroeid met de jacht. Reinhart stond gisteren nog in het veld met zijn vader. Van alle jongens jagen hun vaders, van sommigen ook hun moeders en bijna allemaal hebben ze een oudere broer die ook jaagt. Dankzij die oudere broers weten ze ook wat hen te wachten staat tijdens de cursus. Echt verrast zijn ze dan ook niet over de hoeveelheid stof of over de inhoud.

En ook het hagelschieten gaat ze redelijk af. Wel vindt een enkeling het kogelschieten wennen. Dat is ook meteen het handige van op zondag de cursus volgen, vinden ze. In de pauze kunnen ze de baan op voor een rondje hagel en kogel. Twee lessen op een dag is wel pittig. En als ze eerlijk zijn ook wel lang en langdradig. Van hen mag het allemaal wel wat efficiënter. Tijdens de les wordt er veel uitgeweid met anekdotes en verhalen, dat mag wel een stuk minder. Maar ja, zij hebben de meeste verhalen thuis al eens gehoord en dat geldt lang niet voor alle cursisten.

*Dit is een deel uit het originele artikel dat in De Jager 2, 2020 is gepubliceerd.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items