05:22
21:58
Nachtmodus

Wasberen afschieten of juist niet? ‘Ze zijn een gevaar voor de natuur’ – Omroep Brabant

Wasberen vormen een bedreiging voor de natuur. Daarom zouden ze niet vrij mogen rondlopen. Dat is de mening van oud-boswachter van Natuurmonumenten Frans Kapteijns. Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren vindt dat de roofdieren moeten worden gevangen. Dit staat in een stuk op de website van Omroep Brabant naar aanleiding van de vangactie van twee wasberen in Vught. 

Kapteijns meldt dat de dieren niet thuishoren in natuurgebieden. ”Ze kunnen eieren van zangvogels pakken. Of kleinere vogelsoorten vangen. Zeker in heidegebieden is het gevaarlijk. Daar broeden dieren op de grond, dus de wasbeer kan die zo opeten.’ In het Algemeen Dagblad maakte eerder zijn collega Jochem Sloothaak van Brabants Landschap melding over de negatieve effecten van deze soort op andere diersoorten.

Partij voor de Dieren:  ‘Wasberen kunnen goed worden opgevangen’

In Brabant mag de wasbeer geschoten worden. Daar is Van der Wel, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Noord-Brabant, het niet mee eens. PvdD Brabant werkt dan ook aan een motie om het schieten van wasberen te verbieden. ‘De wasbeer in Vught laat zien dat ze ook goed kunnen worden opgevangen. Volgens mij was er ook niemand die vond dat die wasbeer dood moest worden geschoten. Hopelijk kunnen we met dit voorbeeld het beleid uit 2019 terugdraaien.’

Dankzij een donatie van één van hun leden hebben zij een contract kunnen afsluiten met Stichting AAP waardoor één van de dieren vijf jaar lang kan worden opgevangen.

Lees verder op Omroep Brabant.nl

Wasberen afschieten of juist niet? 'Ze zijn een gevaar voor de natuur'
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws