07:38
18:05
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Vogelgriep in Zeewolde: landelijke verplichting afschermen pluimvee

In Zeewolde (provincie Flevoland) is bij een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de vogels van de besmette locatie geruimd. 10km rond het gebied is een vervoersverbod van kracht. Ook geldt er een landelijk ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Daarnaast zijn er beperkende maatregelen voor jacht in een zone van 10 kilometer rond de desbetreffende vogelhouder.

Op het moment dat er op een (pluimvee)bedrijf of bij een vogelhouder vogelgriep is geconstateerd worden er door de rijksoverheid beperkende maatregelen ingesteld. Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels, voor zover het hoenderachtigen/kippen, watervogels, en loopvogels betreft, zijn verplicht die dieren af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen.

Eén van de maatregelen is een gedeeltelijk jachtverbod in een gebied van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf. In dit gebied mogen wilde watervogels niet bejaagd worden. Andere jachtactiviteiten mogen wel plaatsvinden, mits er geen wilde watervogels worden verstoord.

Lees het hele bericht op de website van Rijksoverheid

Rijksoverheid.nl
  • Delen:

Meer informatie