05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Anoeska Vermeij

Vogelgriep: honden aan de lijn!

Onder vogels heerst op dit moment een heel gevaarlijke variant van de vogelgriep (H5N1). Meestal zijn vooral watervogels het slachtoffer, maar het virus dat nu rondwaart is inmiddels ook vastgesteld bij een bunzing en vossen. Ook honden en katten kunnen gevoelig zijn voor vogelgriep. Houd honden daarom uit voorzorg aan de lijn bij plekken waar dode (water)vogels kunnen liggen!

Dieren die besmet zijn met vogelgriep draaien vreemd met hun kop, vertonen sloom gedrag en zijn gedesoriënteerd en apathisch. Mocht je een vogel zien die dit gedrag vertoont, blijf dan vooral uit de buurt. Hetzelfde geldt bij dode vogels. Dode en zieke vogels vormen ook een gevaar voor dieren die ze eten. Denk bijvoorbeeld aan roofvogels, meeuwen en kraaiachtigen.

Het is dus opletten geblazen tijdens een wandeling met de hond in de natuur. Het virus is in heel Nederland actief, met name in gebieden waar veel watervogels leven. De onlangs besmette bunzing werd gevonden op Goeree en de besmette vos in Brabant.

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op haar website.

Lees meer op de website van de NVWA

Vogelgriep in Nederland 2022
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws