05:22
21:58
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Update intrekking vrijstellingen Gelderland 01/09: Provincie reageert op uitspraak

Op 31 augustus jl. heeft de provincie Gelderland officieel via een brief aan de Provinciale Staten gereageerd op de uitspraak van de Rechtbank Gelderland. De uitspraak van de rechtbank zorgt ervoor dat er geen gebruik meer kan worden gemaakt van de vrijstellingen in Gelderland. De provincie is het oneens met deze uitspraak en bevestigt nu officieel om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. Daarnaast zal de provincie zo snel mogelijk met een nieuw goedkeuringsbesluit van het Faunabeheerplan komen. 

Nieuw goedkeuringsbesluit Faunabeheerplan
De procedure van een hoger beroep duurt doorgaans relatief lang. De provincie schat in dat de Raad van State in de loop van 2022 een beslissing kan nemen op het hoger beroep. Daarom komt de provincie binnen enkele weken met een nieuw goedkeuringsbesluit van het Faunabeheerplan. Deze route zal volgens de provincie hervatting van schadebestrijding sneller kunnen realiseren dan de eerder (ook in media) geopperde weg van een voorlopige voorziening.

Naast gewenste snelheid om zo snel mogelijk tot een (voorlopige) oplossing te komen, zal het nieuwe goedkeuringsbesluit ook voldoen aan de rechterlijke uitspraak. Deze uitspraak wordt weliswaar betwist, maar het nieuwe goedkeuringsbesluit van het Faunabeheerplan zal in ieder geval tot de uitspraak van het Hoger Beroep als voorlopige oplossing dienen.

Schade moet worden vergoed
De provincie is van mening dat deze uitspraak de provinciale belangen ook op het gebied van natuurbescherming raakt. Zij geeft aan dat zolang er geen vrijstellingen meer van kracht zijn, de schade van grondbezitters moet worden vergoed. Dit zal voor de provincie leiden tot financiële consequenties. Daarnaast stelt de provincie dat het uitblijven van effectieve bestrijding ook nadelige gevolgen kan hebben voor kwetsbare in het wild levende flora en fauna.

Lees de brief van de provincie Gelderland aan de Provinciale Staten

Uitspraak inzake goedkeuring Faunabeheerplan
  • Delen:

Gerelateerde items