05:22
21:58
Nachtmodus
Foto: Wouter Klaasse

Update Afrikaanse varkenspest 13/12/19 – Duitse deelstaat Brandenburg beschermt zich tegen varkenspest

In Polen is sinds november 2019 Afrikaanse varkenspest aanwezig en het blijft zich verspreiden. Op 4 november 2019 werd in Polen een wild zwijn nabij de Duitse grens positief getest op Afrikaanse varkenspest. Sinds 17 november is er een tweede besmetting vastgesteld op vijf kilometer afstand van de eerste vondst. Dit aantal is op 20 november opgelopen tot twintig besmette wilde zwijnen in Polen. De deelstaat Brandenburg in het oosten van Duitsland, grenzend aan Polen, is van plan maatregelen te nemen om zichzelf tegen het virus te beschermen.  

Met intensieve zoekopdrachten, toegenomen jacht en uitgebreid onderzoek naar dode wilde zwijnen, wil Brandenburg zich wapenen tegen Afrikaanse varkenspest. Het is de bedoeling om samen met Polen, de aangrenzende deelstaten en de overheid te coördineren bij de inzet.

Later deze week is het ministerie van plan om een bevel voor verhoogde jacht uit te geven in zeven provincies langs de grens met Polen en de onafhankelijke steden Cottbus en Frankfurt (Oder). Bovendien neemt de zoektocht naar dood wild binnen 15 kilometer tot de Poolse grens in de districten Spree-Neisse en Oder-Spree en in Frankfurt (Oder) toe. Op dit moment kan niemand zeggen in welke richting de varkenspest zich zal verspreiden.

Het ministerie van Voedselveiligheid in Duitsland wil het nemen van een bloedmonster verplicht maken voor elk wild zwijn dat dood gevonden wordt in de districten dicht bij de grens met Polen. Tot nu toe was dit vrijwillig. We houden u op de hoogte wanneer dit verplicht wordt gesteld.

Wat kunnen en moeten jagers doen?

Voor jagers die in Polen en Duitsland jagen blijft het extra opletten. Jagen in gebieden waar Afrikaanse varkenspest voorkomt, wordt afgeraden. Daarnaast blijft het belangrijk om de standaard veiligheids- en hygiënemaatregelen in het oog te houden. Van ontsmetten van materiaal en voertuigen tot voorzichtig omgaan met producten van wilde zwijnen en gehouden varkens zoals vleeswaar en gedroogde worsten. Wees terughoudend in het gebruik van varkensproducten van lokale herkomst.

Mocht u in Polen gaan jagen in niet verdachte gebieden, dan is het melden van zieke of dode dieren aan de jachthouder belangrijk. Aanraken van dode of zieke dieren of meenemen van trofeeën uit besmet gebied wordt afgeraden.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items